Automobily spolu budou komunikovat již v roce 2019 7.7.2017

Již v roce 2019 se dočkáme převratné technologie, která jako by skoro existovala jen ve filmech. Volkswagen představí vlastní systém, který umožní vzájemné propojení vozidel. Ty si tak budou moci na dálku předávat informace získané pomocí svých senzorů a vůz tak bude s předstihem vědět, jakou situaci může například za křižovatkou očekávat.

Předvídat budou vozy za nás

Situací, ve kterých nám bude systém nápomocen je opravdu spousta. Včasné varování před překážkou nás ušetří nejen od nebezpečných situací, ale také nám může uspořit palivo. Když bude automobil vědět, že za zatáčkou přechází někdo přes silnici a zaznamenají to senzory vozu, který se v situaci bude nacházet, náš automobil nás varuje, ať zpomalíme. Tím tedy bude jízda plynulejší a úspornější, předvídání totiž nebude jen na řidiči. Pomoc od asistenčního systému zvláště ocení začínající a méně zkušení řidiči, kterým právě předvídavost dělá největší problémy. Postupně poznají situace, kdy je třeba být více obezřetný a sami je budou s předstihem řešit. Nápomocný bude systém i v případě, že některý vůz z okolí rozpozná namrzlou vozovku, řidič tak dostane upozornění na daný úsek s dostatečným předstihem.

Propojení i s infrastrukturou

Že vzájemná komunikace automobilů výrazně pomůže autonomnímu řízení asi není potřeba ani zmiňovat. Anglický název této technologie zní Car-to-Car, případně se používá také název Vehicle-to-Vehicle (V2V). Na stejném principu by společně s tímto systémem zároveň fungovalo spojení automobilu s dopravní infrastrukturou, především se semafory. Technologie umožňující vzájemné propojení automobilů a dopravní infrastruktury se jmenuje pWLAN a rychlost posílání informací je otázkou milisekund. Okruh, který zvládne vysílač pokrýt by měl být okruh o poloměru asi 500 metrů. Volkswagen chce, aby tuto technologii začalo používat co nejvíce výrobců, protože čím více vozů ji bude využívat, tím bude celý systém efektivnější. Měly by jí být vybaveny také záchranné a policejní složky, takže budete vědět, kde v okolí se vyskytují. Jak to ale bude třeba s policejními kontrolami, na to si ještě musíme počkat.

V Německu, Nizozemsku a Rakousku už navíc usilovně pracují na další funkci tohoto systému V2I, který má za úkol varovat řidiče, že na jeho cestě probíhají stavební práce na silnici.