Autem do Norska: Poznejte místa, kde stále vládne příroda 12.2.2018

Norsko je zemí, kterou chtěl snad každý někdy navštívit. Jistě, počasí na koupání tam zrovna nebývá, ale kvůli tomu se do Norska také nejezdí. Známé je především díky své nedotčené přírodě, která zde má své pevné místo, a je dbáno na to, aby to tak zůstalo. Není náhoda, že děje mnoha romantických filmů se odehrávají právě v této severské zemi, fjordy, jezera a nekonečné krajiny k tomu zkrátka vybízí, protože takové pohledy nikde jinde nenajdete.

Příliš daleko?

Do Norska se samozřejmě můžete dostat různými druhy dopravy, zaměříme se ale pouze na jednu, a to na automobilovou. Jet do této země vlastním vozem je výhodné, pokud totiž neplánujete navštívit pouze jedno místo, nejčastěji to bývá hlavní město Oslo, a potřebujete se přepravit mezi jednotlivými turistickými cíli, vlastní vůz je skvělý pomocník, protože vzdálenosti mezi nimi jsou zpravidla velké a na mnoho míst se jinak ani nedostanete.

Je Norsko opravdu tak daleko? Na tuto otázku, pokud se vám nezdá daleká i cesta na nákup, lze odpovědět kladně i záporně. Pokud máte v plánu jet pouze na jih země a navštívit například zmíněné Oslo, není cesta o mnoho delší než na jih hojně navštěvovaného Chorvatska, jestli vás však láká proslulý Nordkapp ležící na severu země, cestou strávíte značnou část vaší dovolené.

Nejlepší trasa

Volba ideální trasy záleží na tom, kam přesně se chystáte jet. Pokud plánujete zastávku v hlavním městě, je nejrychlejší jet přes Berlín, pak Rostock a odtud se trajektem dostat do Dánska. Následně přejedete most z Kodaně do švédského Malmö a přes Göteborg dojedete až do Osla. Alternativou, pokud se chcete vyhnout plavbě na trajektu, je jet přes Hamburg do Dánska a pokračovat přes Kolding a Odense do Kodaně, kde se napojíte na předešlou trasu.

Další často využívaná trasa vede přes Hamburg a z přístavu v Hirtshals ležícího na severu Dánska se s pomocí trajektu dostanete do Larviku. Vzdálenost z Larviku do Osla po silnici je přibližně 130 kilometrů. Z přístavu v Hirthsals můžete trajektem doplout také do Krisitansandu, což je také jedna využívaných možností. Pokud vás řízení příliš nebaví nebo si netroufáte na delší cesty, ale přesto byste v Norsku rádi měli k dispozici vlastní vůz, můžete zvolit cestu trajektem z německého Kielu, který je po silnici vzdálen asi 100 kilometrů od Hamburgu, přímo do Osla. Cestu tak absolvujete přibližně z poloviny na trajektu.

V Norsku pomalu

Co vás v Norsku určitě překvapí, jsou rychlostní limity na silnicích. Ve městě je stanoven tradiční limit 50 km/h, mimo město je to však již pouze 80 km/h a na dálnici téměř nepochopitelných 90 km/h. Výjimkou je dálnice nedaleko Osla, kde je limit zvýšen o 10 km/h. Překračovat povolenou rychlost nelze doporučovat, protože pokuty jsou v Norsku opravdu vysoké. Navíc byste byli cílem mnoha udivených pohledů norských řidičů, kteří jsou na stanovená pravidla zvyklí a sami je zpravidla důsledně dodržují.

Místa, která byste měli navštívit

Preikestolen

Preikestolen patří mezi nejznámější turistická místa v Norsku. Jedná se o skalní blok, jehož horní plošina leží ve výšce 604 metrů nad vodní hladinou. Cesta nahoru trvá z parkoviště přibližně hodinu a je poměrně nenáročná. Počítejte s tím, že toto místo je opravdu hojně navštěvované turisty, takže pokud si na něm chcete vychutnat trochu klidu nebo pořídit zajímavé fotografie, je třeba vyjít brzy ráno nebo naopak pozdě večer.

Trolí stezka

Trollstigen, nebo-li Trolí stezka, je úzká klikatá silnice vedoucí úchvatnou norskou krajinou. Nachází se v údolí Isterdalen a je tvořena 11 serpentinami. Silnice stoupá z výšky hladiny moře až do výšky 800 m n. m. Na vrcholu se nachází parkoviště, ze kterého můžete dojít na vyhlídku, z té je vidět celá Trolí stezka a vodopád Stigfossen. Každý rok ji navštíví přibližně půl milionu cestovatelů.

Nordkapp

Nordkapp bývá označován jako nejsevernější bod Evropy. I když jím ve skutečnosti není, vzhledem k jeho velmi dobré přístupnosti je hojně navštěvovaný turisty. Ať už je či není nejseverněji položeným místem pevninské Evropy, budete se tu tak cítit. Abyste se k němu dostali musíte projet podmořským tunelem, který má délku 6,9 kilometru a je v hloubce až 212 metrů pod mořskou hladinou. Na Nordkappu na vás čeká nejen symbolický glóbus a turistické centrum, ale především zde můžete zažít půlnoční slunce. Slunce tu nezapadá v období od 14. května do konce července.

Jostedalsbreen

Jostadalsbreen je největší ledovec ležící v kontinentální Evropě, pyšní se rozlohou přibližně 490 km 2 a jeho vrchol se nachází ve výšce 2 083 m n. m. Nejčastěji navštěvovaný je ledovcový splaz Nigardsbreen, ke kterému vede cesta okolo jezera Nigardsbrevatnet. Pokud máte rádi dobrodružství, můžete si u splazu objednat průvodce a vydat se po něm nahoru.

Oslo

Největší a zároveň hlavní město Norska Oslo nabízí mnoho turisticky zajímavých míst. Za zmínku stojí například skokanský můstek Holmenkollen nebo monstrózní radnice, ve které se každý rok udělují Nobelovy ceny. Pokud dokážete ocenit umění, určitě nesmíte vynechat  Vigelandsparken, jedná se o park, ve kterém se nachází přes 200 soch.

Bergen

Bergen je po Oslu druhým největším norským městem a dříve bylo i městem hlavním. Při návštěvě vás rozhodně nepotěší, že zde prší průměrně 240 dnů v roce a bývá proto označováno za nejdeštivější město na světě. Můžete v něm však vidět dřevěné domy u pobřeží nebo vyjet lanovkou na vyhlídku nad městem a užít si tak výhled, který nabízí.

Geiranger

Obec Geiranger toho samotná příliš nenabízí, ale návštěvníky láká pohled na krásné údolí, ve kterém se nachází. Geiranger se nazývá také zdejší 15 kilometrů dlouhý fjord, ten je považovaný za nejhezčí na světě, a tak sem plují i obrovské výletní lodě. Nejlákavější je vyhlídka Dalsnibba, z ní se vám naskytne výhled na celé údolí, moře, zasněžené hory, skály, vesnici, lesy a lodě. A to v jediném pohledu.