Z továren Škody vyjelo již 20 milionů automobilů 28.9.2017

Nedávno mladoboleslavská automobilka Škoda zaznamenala již  15 milionů vyrobených vozů od spojení se značkou Volkswagen. A nyní dosáhla dalšího významného milníku. Včera se Škoda pochlubila 20 miliony vyrobenými automobily za celou dobu své existence. Výroba automobilů začala v roce 1905 v Mladé Boleslavi a prvním vyrobeným vozem byl model Laurin & Klement Voiturette A. Jubilejním vozem se stalo SUV  Karoq, které sjelo z výrobní linky v závodu v Kvasinách.

Předseda představenstva Škody k této významné události řekl:  „Dosažení 20 milionů vyrobených automobilů je zcela mimořádný milník v historii naší společnosti. V letošním roce míříme k dosažení nového výrobního a prodejního rekordu."  Z těchto slov je patrné, že Škoda rozhodně nechce spát na vavřínech, ale je odhodlaná pokračovat v současné práci a dále si stanovovat nové cíle. Dále pak připomněl, že je pro něj prioritou splnění Strategie 2025, která automobilku připraví na změny v automobilovém průmyslu.

Čeho se dočkáme v budoucnosti?

Škoda patří k nejstarším fungujícím výrobcům automobilů na světě. První model Voiturette A vyvinuli zakladatelé společnosti Václav Laurin a Václav Klement a pomohli tak zásadně změnit způsob dopravy. V blízké budoucnosti čekají automobily další převratné změny, především v oblasti elektromobility, autonomního řízení a konektivity. Se Strategií 2025 Škoda drží v těchto důležitých oblastech, které se stávají rozhodujícími, krok s ostatními, v některých se dokonce v čele s automobilkou Volkswagen drží na pomyslném vrcholu.

Co Strategie 2025 znamená? Jsou to cíle, kterých chce Škoda právě do roku 2025 dosáhnout. Mezi ně se řadí například elektrifikace modelových řad, automobilka by chtěla představit pět modelů s čistě elektrickým pohonem v různých segmentech automobilů. Na autosalonu ve Frankfurtu Škoda ukázala studii Vision E, která by měla elektrifikaci modelů zahájit. Vision E je elektrický automobil s futuristickým vzhledem a autonomním řízením.

Přes milion vozů ročně

Automobilka Škoda aktuálně vyrábí své vozy v celkem 15 výrobních závodech v 8 zemích. Vzhledem k neustálému rozšiřování výrobních kapacit investovala od roku 1991 do výrobních procesů a hal jen v České republice přes 300 miliard korun. V roce 2014 díky tomu poprvé vyrobila přes jeden milion vozů za kalendářní rok. Od tohoto roku si tuto potěšující statistiku nepřetržitě drží.