Volkswagen ID.3 vydává jedinečný zvuk 20.12.2019

Od července 2019 musí všechny nově homologované elektromobily vydávat za jízdy umělé vytvářený zvuk. Zvuk, který bude vydávat model Volkswagen ID.3, byl představen na akci Future Sounds v berlínském komplexu Drive Forum. Vzhledem k tomu, že je elektrický pohon téměř neslyšitelný, otevírá se prostor pro vytvoření a aplikaci specifického zvukového designu značky. Zvuk tedy bude nejen upozorňovat na jedoucí vůz, ale také bude dávat najevo, o jakou značku vozu se jedná, podobně jako tomu je u specifických designových prvků v oblasti vzhledu.

Jen při nízké rychlosti

Protože jsou pomalu jedoucí elektromobily téměř neslyšitelné, zvyšuje se riziko srážky s chodci a cyklisty, a to zejména v městském provozu. Proto budou elektromobily, včetně modelů rodiny ID., vytvářet syntetický zvuk pomocí systém AVAS (Acoustic Vehicle Alerting Systems). Zvuk bude produkován od rozjezdu až do rychlosti 30 km/h a samozřejmě také při couvání.

AVAS modelu ID.3 je v daných situacích slyšitelný v okolí vozu i v jeho interiéru. Uvnitř zvuk mění svou intenzitu v závislosti na rychlosti jízdy a poloze pedálu plynu. Po překročení rychlosti 30 km/h se do popředí dostává hluk od podvozku a aerodynamický hluk.

Zvuková ukázka: Akcelerace nad 30 km/h a zpomalení

Elektromobil s vlastní identitou

Na spolupráci, při níž vznikal specifický zvuk značky Volkswagen, se podílel skladatel a hudební producent Leslie Mándoki. Mnohovrstvé zvukové stopy mají navozovat pocit rychlosti a dynamiky elektromobility. „Zvukový projev elektromobilu určuje jeho identitu. Zvuk by měl být suverénní a sympatický. Může být i futuristický, především však musí přesvědčit svou jedinečností,“ vysvětluje Dr. Frank Welsch, člen představenstva značky Volkswagen, odpovědný za vývoj.

„Zvukem dostává elektromobil vlastní hlas, který můžeme sami komponovat zcela nezávisle na mechanickém hluku. ID.3 komunikuje bezpečnost a příslib snadné mobility: Dojedeme s ním kamkoliv,“říká Klaus Bischoff, šéfdesignér značky Volkswagen