Škoda Kamiq – kompaktní SUV pro každý den 26.2.2019

Mladoboleslavská automobilka Škoda představuje nové městské SUV s názvem Kamiq. Kamiq je třetím modelem v rámci SUV ofenzivy na evropském trhu, kterým Škoda navazuje na úspěšné modely Kodiaq a Karoq. Nejmenší Kamiq nabízí agilitu kompaktního vozu a přednosti vozu kategorie SUV, jakými jsou zvýšená světlá výška a pozice sedadel. Název Kamiq pochází z jazyka Inuitů, obyvatel severu Kanady a Grónska, a vyjadřuje stav, kdy něco „padne jako ulité”.

„Modelem Kamiq rozšiřujeme naši úspěšnou nabídku vozů SUV na evropském trhu. Škoda Kamiq – naše první městské SUV – nadchne pro značku Škoda nové zákazníky, a je tak důležitou součástí modelové ofenzivy značky Škoda. Kamiq zajímavě kombinuje vysokou pozici sedadel, typickou pro vozy SUV, s dobrým výhledem z vozu, dynamické jízdní vlastnosti, emocionální design, vysokou úroveň bezpečnosti a nejmodernější možnosti konektivity,” říká o novém modelu v nabídce Bernhard Maier, předseda představenstva společnosti Škoda Auto.

Velkorysá kompaktnost

Vzhled modelu Kamiq vychází z jeho předchůdců – Kodiaqu a Karoqu. Emocionální design doplňují nové dvoudílné přední světlomety s nahoře umístěnými světly pro denní svícení. Samozřejmostí je přítomnost moderních asistenčních a infotainment systémů a prvků z programu Simply Clever. Jedním z těchto prvků je inteligentní ochrana hrany dveří, při otevření dveří se automaticky vysune ochranná lišta, která chrání před poškozeným vůz samotný i vedle stojící automobily.

Nové městské SUV je postaveno na modulární platformě MQB a i přes svou délku 4241 mm je uvnitř dostatečně prostorné. Šířka činí 1793 mm, výška 1531 mm a díky rozvoru 2651 mm mají cestující na zadních sedadlech dostatek místa na nohy. Objem zavazadlového prostoru je 400 l, po sklopení zadních sedadel se jeho objem zvýší na 1395 l. Na přání je možné Kamiq vybavit sklopným opěradlem sedadla spolujezdce, poté je možné převážet předměty o délce až 2447 mm.

Nabídka motorizací

Základní motorizací je motor 1.0 TSI s výkonem 70 kW, k dostání pak je také ve výkonové verzi s 85 kW. Vrcholem nabídky je čtyřválec 1.5 TSI, který produkuje výkon 110 kW. Dieselové pohonné jednotky zastupuje motor 1.6 TDI nabízející výkon 85 kW a v nabídce se objeví i tříválcový motor na zemní plyn ( CNG) s výkonem 66 kW. Kamiq bude nabízen výhradně s pohonem předních kol.

Pomocí nového městského SUV chce Škoda oslovit nové, mladší zákazníky, kteří hledají praktický a spolehlivý vůz pro každodenní využití. Kamiq zaujme nejen přitažlivým vzhledem, ale také třeba úsporností nabízených motorů. Světová premiéra proběhne v březnu 2019 na ženevském autosalonu, prodávat se začne pravděpodobně na podzim letošního roku.