Velikonoční otevírací doba: od 29. 3. do 1. 4. 2024 ZAVŘENO. 

Nový e-Crafter se představuje na českém trhu 16.11.2018

Volkswagen Užitkové vozy uvádí plně elektricky poháněný model e-Crafter na český trh. Elektrická verze modelu Crafter zažila českou výstavní premiéru na e-Salonu v pražských Letňanech. Skříňový vůz e-Crafter nabízí jedinečné užitné vlastnosti a mezi jeho hlavní přednosti patří také nižší provozní náklady oproti verzi s konvenčním motorem a nulové lokální emise. Ekologický model si již lze objednat za cenu 1 645 409 Kč bez DPH.

Nový e-Crafter byl vyvinut především pro společnosti, které potřebují přepravovat větší množství nákladu v centrech měst. Vzhledem k tomu, že nevypouští žádné emise, neplatí pro něj zákazy vjezdu do ekologických zón. Zákazy vjezdu, které jsou již nyní platné například v Hamburku nebo Paříži pro některé druhy pohonu, se nebudou e-Crafteru týkat ani v dlouhodobém časovém horizontu. I proto získal ještě před svým uvedením na trh ocenění „Evropská cena za trvale udržitelnou dopravu 2018” v kategorii lehkých užitkových a dodávkových vozů.

Navržen přesně na míru

Dojezd až 173 km podle metodiky NEDC by měl bez problémů stačit pro každodenní městský provoz. Maximální rychlost je záměrně omezena na 90 km/h. Tato konfigurace byla vybrána na základě náročných analýz mobility. Před vývojem modelu Volkswagen Užitkové vozy vyhodnotil data získaná z více než 210 000 provozních profilů u více než 1 500 zákazníků. Díky výzkumu se zjistilo, že většina řidičů každý den ujede se svým lehkým užitkovým vozem vzdálenost 70 až 100 kilometrů. Právě pro tuto ujetou vzdálenost s častými zastávkami byl e-Crafter koncipován. Hlavní pozornost záměrně nebyla vzhledem ke konkurenceschopnosti zaměřena na maximální, ale na prakticky využitelný dojezd.

Model e-Crafter není elektromobilem, který vznikl až z varianty s konvenčním motorem, ale byly vyvíjen souběžně s verzemi poháněnými vznětovými motory TDI Euro 6. A to přináší důležité výhody. Volkswagen Užitkové vozy díky tomu mohl optimálně využít uspořádání velkého lehkého užitkového vozidla pro integraci komponentů elektrického pohonu. Lithium-iontové akumulátory jsou úsporně uloženy pod podlahou a je tak možné využívat celý objem nákladového prostoru skříňového vozu o hodnotě 10,7 m 3. Výška nákladového prostoru je 1 861 mm a šířka mezi podběhy činí 1 380 mm. Maximální užitečná hmotnost je v závislosti na verzi 0,975 až 1,720 tuny.

Má síly na rozdávání

Elektromotor nabízí výkon 100 kW a maximální točivý moment 290 Nm. Poháněna jsou přední kola, na které je výkon přenášen pomocí jednostupňové převodovky EQ 290 koncipované pro užitková vozidla. Výhodou elektromotoru je, že poskytuje maximální točivý moment prakticky od okamžiku rozjezdu. Tomu odpovídá i akcelerace modelu e-Crafter, který se díky stoupavosti 20 procent nezalekne ani městských uliček se strmým stoupáním. Pyšní se také svou hospodárností, při užitečném zatížení 1,0 tuny kombinovaná spotřeba elektrické energie dosahuje 21,54 kWh/100 km.

Nabíjecí stanice CCS (Combined Charging System) o výkonu 40 kW dokáže akumulátory s kapacitou 35,8 kWh nabít na 80 procent za 45 minut. Model e-Crafter je s touto metodou nabíjení kompatibilní již v základní výbavě. Akumulátory lze nabíjet rovněž pomocí nástěnné nabíječky se střídavým proudem o výkonu 7,2 kW, akumulátory se tak zcela nabijí za 5 hodin a 20 minut.

Bohatá výbava

Nový Volkswagen e-Crafter nabízí moderní asistenční, komfortní, informační a zábavní systémy. Sériová výbava zahrnuje například parkovací systém ParkPilot s funkcí pro ochranu bočních stěn díky 16 ultrazvukovým senzorům po obvodu karoserie, dále systém Front Assist s funkcí City Brake nebo zpětnou kameru. Crafter je také jako první užitkové vozidlo vybaven multikolizní brzdou, která se snaží zabraňovat následným kolizím při nehodě, a nechybí ani asistent pro kompenzaci nárazového bočního větru, ten je součástí ESP a pomáhá při nárazovém bočním větru udržovat stabilitu vozu pomocí přibrzdění jednotlivých kol.