Mezi nejbezpečnějšími vozy roku 2017 má Volkswagen tři zástupce 15.1.2018

Organizace Euro NCAP, která se zabývá hodnocením bezpečnosti vozidel, vybrala nejbezpečnější vozy roku 2017 v šesti kategoriích. Nadmíru úspěšně si v tomto výběru vedla německá automobilka Volkswagen, když ovládla hned tři z těchto kategorií. Vybíralo se pouze z automobilů, které absolvovaly nárazové testy v právě uplynulém roce. Konkurence však byla velká, s téměř 70 vozy vytvořila organizace svůj rekord v počtu testovaných modelů za rok.

Nejvíce bezpečné vozy byly vybírány v kategoriích: manažerské vozy, velká SUV, malá SUV, malé vozy, velkoprostorové vozy a malé rodinné vozy. Rozdělení do kategorií má své opodstatnění, organizace Euro NCAP totiž upozorňuje, že plný počet pěti hvězdiček nelze porovnávat mezi různými kategoriemi, protože při nárazových testech se vždy simuluje náraz do podobně velkého vozu, jako je ten testovaný.

Vždy v základní výbavě

Z bezmála 70 testovaných vozů jich 44 získalo maximální počet hvězdiček, proto se rozhodovalo na základě vážného součtu ze čtyř hodnocených oblastí, kterými jsou bezpečnost dospělých, bezpečnost dětí, bezpečnost chodců a bezpečnostní asistenti. Je dobré připomenout, že hodnocení se vždy účastní vůz v základní výbavě, především v oblasti bezpečnostních asistentů pak mohou být u některých vozů výrazné rozdíly mezi základní a vyšší výbavou.

Úspěšný Volkswagen

Ve kterých kategoriích vozy Volkswagen vyhrály? V kategorii manažerských vozů se na čele umístil luxusní model Arteon, v nabité kategorii malých SUV se povedlo zvítězit modernímu T-Rocu a nejbezpečnějším malým vozem se stal model Polo.

 Model   Ochrana dospělých  [%]   Ochrana dětí  [%]   Ochrana chodců  [%]   Bezpečnostní asistenti  [%] 
 VW Arteon  96 85 85 85
 VW T-Roc 96 87 79 71
 VW Polo 96 85 76 59