Karoq se stal Autem roku 2018 v ČR 5.1.2018

V minulém roce získala Škoda Karoq prestižní ocenění Zlatý volant udělované německým časopisem Auto Bild a nedělníkem Bild am Sonntag. A nyní ve Škodě slaví další úspěch, Karoq se stal také českým autem roku 2018. V již čtyřiadvacátém ročníku ankety Auto roku 2018 v České republice vybrala vítězný vůz z celkem pěti finalistů porota složená z novinářů.

O první příčku nadějně usilovalo také BMW řady 5, kterému k vítězství sházelo pouhých 18 bodů, Karoq jich získal 1 141. Další automobily již skončily se zřetelnějším odstupem za touto dvojicí.

Průběh soutěže

Jak se Auto roku ČR vybírá? V prvním kole nejdříve všichni členové pětatřicetičlené poroty vybrali svou pětici favoritů z 34 nominovaných vozů, poté byly hlasy sečteny a pět automobilů s nejvyšším počtem hlasů se mezi sebou utkalo ve finále.

Ve druhém finálovém kole měl každý porotce mezi finalisty podle svého uvážení rozdělit 150 bodů v pěti kaegoriích, kterými byly jízda, užitná hodnota, ekonomika, technologie a design. V každé kategorii bylo nutné přiřadit určitý počet bodů, přičemž byl stanoven maximální počet bodů, které lze přidělit jednomu automobilu.

Ostatní kategorie

Kromě hlavní soutěže byly vypsány také vedlejší kategorie, například za technickou inovaci roku, a vypasána byla také kategorie Ekologické auto roku. V této anketě se na děleném prvním místě umístily vozy  Volkswagen e-Golf a Nissan Leaf.