Jak (ne)používat stěrače a kdy je vyměnit 22.4.2022

Stěrače jsou možná na první pohled nenápadnou, ale přitom velmi důležitou součástí každého automobilu. Při jízdě v dešti byste bez nich neviděli na cestu, nebo jen velmi špatně, a proto je lze považovat za významný bezpečnostní prvek. Aby stěrače fungovaly tak, jak mají, musíte je správně používat, jinak byste je mohli poměrně rychle zničit. Při známkách zhoršení jejich funkce se pak vyplatí stěrače včas vyměnit pro zachování komfortu a bezpečnosti jízdy za deštivého počasí. V článku si připomeneme, jak stěrače používat, aby svou práci vydržely spolehlivě odvádět co nejdéle, a kdy je ten pravý čas na jejich výměnu.

Hlavní úkoly stěračů jsou jasně dané

Stěrače jsou určeny především ke stírání čisté a znečištěné kapaliny při jízdě v dešti a po něm, případně sněhových vloček při sněžení. Samozřejmě pak slouží ještě ke stírání hmyzu při současném použití ostřikovačů. Při stírání zaschlého hmyzu a dalších drobných tvrdých nečistot už však dochází k jejich poškození, když u břitů gumiček stěračů hrozí vyšší riziko vzniku mikroskopických trhlin, které se časem projeví v podobě nedokonalého stírání při jízdě v dešti a při použití ostřikovačů. V některých případech pak poškození nemusí být pouze mikroskopického rázu, ale je tak velké, že se projeví okamžitě. To může nastat hlavně u starších stěračů, jejichž životnost se blíží ke konci.

Stěrače neslouží k odstraňování ledu nebo listí

K jakým účelům byste naopak stěrače používat nikdy neměli? Nejčastější chybou je používání stěračů jako škrabky na led a nevhodné jsou také k odstraňování ledových krystalků, listí nebo jehličí. Při stírání těchto nečistot se totiž podobně jako při stírání hmyzu poškozují gumičky stěračů, ovšem ještě více a rychleji. Pro odstranění ledu a ledových krystalků nejen z čelního skla používejte výhradně škrabku na led a listí či jehličí zase snadno odstraníte smetáčkem s jemnými vlasy.

Tip: Větší škrabka na led umožňuje snazší odstranění ledu ze skel, ovšem například u automobilů ŠKODA najdete malou škrabku na led pod víčkem nádrže, která se hodí v případě, že větší zrovna nemáte k dispozici. Jedná se o jeden z mnoha Simply Clever prvků.

Pokud parkujete v mrazivém počasí venku, zvlášť přes noc, vyplatí se stěrače zvednout, protože při odlepování přimrzlých stěračů k čelnímu sklu snadno dojde k jejich závažnému poškození – odtržení od skla způsobí vznik trhlin na břitech gumiček stěračů. A když byste je neuvolnili a rovnou je chtěli po nastartování standardním způsobem použít, můžete dokonce spálit motorek stěračů. Stěrače ze stejného důvodu nepoužívejte ani pro odstraňování sněhu. Řešením, jak se vyhnout nutnosti odstraňovat v zimě led a sníh z čelního skla, je sklo přikrývat clonou proti námraze. Clonu zasuňte pod stěrače, díky čemuž ke sklu nepřimrznou.

Kdy je správná doba na výměnu stěračů

I při správném používání stěračů bude někdy nutná jejich výměna. To, že nastal čas na výměnu stěračů, poznáte jednoduše tak, že po setření na skle zůstanou nesetřené pruhy, šmouhy nebo fleky, případně stěrač začne při stírání poskakovat. Při koupi náhradních stěračů se zaměřte na to, aby byly určeny pro váš vůz, což zajistí, že budou mít správnou délku a způsob uchycení. Jistotu správného výběru budete mít při koupi originálních stěračů doporučovaných výrobcem vozu.

Stěrače lze měnit, pouze když jsou nadzvedlé. Řada moderních vozů má stěrače čelního skla v základní poloze ukryté pod kapotou tak, že se v této poloze nadzvednout nedají. Musíte je tedy nejdříve dostat do tzv. servisní polohy, kdy z úkrytu pod kapotou vyjedou k směrem k A-sloupku. Například u automobilů ŠKODA to provedete tak, že do 10 sekund po vypnutí zapalování stlačíte páčku pro ovládání stěračů dolů po dobu alespoň 1 sekundy.

Myslete na včasnou výměnu kapaliny do ostřikovačů

Když už byla zmíněna výměna stěračů, sluší se připomenout také dva důležité úkony související s kapalinou do ostřikovačů. Prvním z těchto úkonů je dolévání kapaliny do ostřikovačů. Pokud by kapalina do ostřikovačů došla, nebudete moci efektivně setřít sklo pokryté zaschlými zbytky hmyzu a stírání na sucho navíc neprospěje břitům stíracích gumiček.

Druhý důležitý úkol představuje podzimní výměna letní kapaliny do ostřikovačů za zimní (a na jaře naopak). Po výměně nezapomeňte dostat letní směs ven z hadiček, včetně dlouhé hadičky vedoucí k zadnímu sklu, protože zamrzlé ostřikovače rozhodně nikoho nepotěší. V lepším případě, když teplota klesne pod bod mrazu, nebudete moci ostřikovače použít a v horším případě dojde k deformaci, nebo dokonce k popraskání hadiček pro rozvod kapaliny do ostřikovačů.

Info: Proč nepoužívat zimní kapalinu do ostřikovačů celý rok? Zimní směs má vzhledem ke svému složení s nemrznoucí složkou (ethanol nebo methanol) nižší čisticí schopnosti a z dlouhodobého pohledu způsobuje rychlejší degradaci vlastností gumiček stěračů a tím snižuje jejich životnost.