Head-up displej 16.7.2018

Head-up displej slouží k promítání nejdůležitějších informací o jízdě do zorného pole řidiče. Údaje, jako jsou například aktuální a nejvyšší povolená rychlost či pokyny navigačního systému, se virtuálně promítají do prostoru a zdá se, že jsou promítány přímo před vůz na silnici. Ve skutečnosti jsou však údaje přenášeny soustavou zrcadel na čelní sklo, které tedy plní funkci transparentního displeje. Řidič má díky tomu tyto informace neustále na očích, aniž by musel přestat sledovat situaci před vozem.

Vše, co řidič potřebuje o jízdě vědět

Řidič si může nastavit, jak vysoko na čelním skle se údaje budou zobrazovat a lze nastavit i to, jaké údaje se mají zobrazovat. Na displeji se kromě aktuální a povolené rychlosti mohou objevit i pokyny navigačního systému, rozpoznané dopravní značky nebo výstražná upozornění. Dokáže zobrazit i informace o aktivních asistenčních systémech, například o adaptivním tepmomatu ACC, asistentu nočního vidění či systému pro udržování jízdního pruhu Lane Assist. Nastavit si lze kromě zobrazovaných údajů také jas a barevnost displeje. Jas se poté automaticky mění v závislosti na okolním světle.

Head-up displejem je na přání vybaven například Volkswagen Touareg. Head-up displej v Touaregu má šířku 218 mm a výšku 88 mm, díky čemuž je aktuálně největším Head-up displejem nabízeným ve vozech Volkswagen.