Velikonoční otevírací doba: od 29. 3. do 1. 4. 2024 ZAVŘENO. 

ESP – Stabilizační systém 11.11.2016

ESP je označení koncernového elektronické stabilizačního systému od VW - Elektronisches Stabilitätsprogramm. Můžeme se také setkat s anglickou variantou ESC - Electronic Stability Control.  Stabilizace vozu ESP dokáže regulovat smyk vozidla nebo mu zcela zabránit. ESP se tedy spouští v největší míře v zatáčkách a při prudkých uhýbacích manévrech.

Jak funguje ESP?

ESP je součástí mnoha dalších systémů - ABS (protiblokovací systém), ASR(systém protiprokluzu kol) a dalších. Všechny systémy dokáží automaticky začít brzdit nebo alespoň přibrzďovat kola, která se do smyku dostala.

Systém ESP či ESC rozeznává směr a reakci vozu při smyku, snižuje tak riziko vyjetí z vozovky a zlepšuje stabilitu vozu. Stabilizace vozu je pak zajištěna při vzniku smyku přibrzděním kola nebo snížením točivého momentu na dané kolo. Kromě zásahu do brzdění může systém také zasahovat přímo do řízení motoru nebo automatické převodovky.

O činnosti systému se řidič dozví nejen z chování vozidla, ale také za pomoci kontrolky, která při aktivitě ESP (ESC) bliká.

Vypnutí ESP

Vypnutí systému ESP je možné za pomoci vypínače nebo tlačítka na palubní desce či voliči jízdních režimů. Standardně zůstává systém zapnutý, ale měl by být vypnut při jízdě se sněhovými řetězy nebo při vyprošťování vozidla ze sněhu nebo bahna.