Asistent pro jízdu v koloně 2.7.2018

Částečně autonomní jízda v dopravní koloně významně zvyšuje komfort při řízení. Pokud se do kolony řidič dostane, zvláště pak po dlouhé době jízdy, chvíle oddechu jistě přijde vhod. Asistent pro jízdu v dopravní koloně, který částečně autonomní jízdu umožňuje, kombinuje kamerového asistenta Lane Assist a adaptivní tempomat (ACC), který pracuje s radarovým senzorem. Jízdu vám tento systém usnadní například ve Volkswagenu Touareg.

Dokonalá spolupráce

Pro aktivaci asistenta pro jízdu v koloně musí být zapnuty oba dva „základní systémy” (Lane Assist a ACC). Řidič tak získá rozšířenou funkci částečně autonomní jízdy. Zapínat a vypínat tohoto užitečného pomocníka lze spolu s funkcí adaptivního řízení v jízdním pruhu, která je doplňkovou funkcí systému Lane Assist udržujícího vůz v jízdním pruhu.

Vůz s aktivovaným systémem pro jízdu v koloně dokáže následovat před ním jedoucí vozidlo v daném jízdním pruhu. Podle vpředu jedoucího vozidla zvládne zpomalovat až do úplného zastavení, když se vozidlo vpředu dá po zastavení znovu do pohybu, vůz se automaticky znovu rozjede.

Kontrolujte jejich funkci

Mějte na paměti, že všechny uvedené systémy pracují v rámci svých systémových schopností, a proto musí být řidič vozu se zapnutým asistentem umožňujícím částečně autonomní jízdu stále připraven v případě potřeby převzít řízení. Řidič také stále, i se zapnutými asistenty, zodpovídá za svůj vůz a následky případných nehod. I přes to jsou tyto jízdní asistenty velmi užiteční a zvyšují komfort při řízení, především na dlouhých cestách. Je však třeba si uvědomovat jejich možnosti a hlídat jejich správnou funkci.