500 000 vyrobených vozů Superb třetí generace 22.3.2019

Dnes byla ve výrobním závodě v Kvasinách vyrobena 500 000. Škoda Superb třetí generace. Výroba vlajkové lodi značky Škoda byla zahájena v březnu 2015 a započala novou éru mladoboleslavské automobilky – s modelem Superb Škoda zahájila největší modelovou ofenzivu ve své historii. Superb, jenž je vrcholným modelem značky a v letošním roce se objeví v modernizované podobě, stále oslovuje zákazníky na mnoha světových trzích.

„Dnes máme půl milionu důvodů k hrdosti. Toto výrobní jubileum je důkazem neutuchající obliby modelu Škoda Superb. S ním a jeho designovými a technickými kvalitami i s neporazitelnou nabídkou prostoru dokládáme nároky, které si značka v automobilové střední třídě klade. Superb, který se mezitím vyrábí už v pěti závodech, patří mezi nejlepší a nejúspěšnější vozy střední třídy a má velký podíl na setrvalém růstovém kurzu značky Škoda,”  říká Michael Oeljeklaus, člen představenstva automobilky Škoda za oblast výroby a logistiky.

Čísla úspěchu

Úspěch vlajkové lodi značky jasně dokládají počty vyrobených vozů. První generace modelu, která byla uvedena na trh v roce 2001, vznikla ve 136 100 exemplářích. Následující generace se může pochlubit výrazně vyšším počtem vyrobených vozů, konkrétně se mezi lety 2008 a 2015 vyrobilo 618 500 vozů modelu Superb. Třetí generace modelu se začala vyrábět v březnu 2015 a již dokázala pokořit hranici 500 000 vozů. Celkem tedy vzniklo přes 1,25 milionu vozů Škoda Superb.

V letošním roce se třetí generace Superbu dočká modernizace. Jednou z největších novinek je to, že se objeví i ve verzi s plug-in hybridním pohonem. Ta bude spojovat zažehový čtyřválec 1.5 TSI s výkonem 110 kW a elektromotor s výkonem 70 kW.

Původ jména

Úspěšná historie modelové řady Superb se začala psát již v roce 1934 s příchodem modelu Škoda 640 Superb. Název vychází z latinského slova „superbus”, které lze přeložit jako „hezký”, „překrásný” či „vynikající”. Jméno Superb se proto stalo výrazem pro nejluxusnější automobily značky a do roku 1949 ho nesly luxusní limuzíny Škoda.

Novodobá historie

V roce 2001, deset let po vstupu do koncernu Volkswagen, se jméno objevilo na novém modelu značky, se kterým Škoda vstoupila do segmentu vozů střední třídy. V té době se v nabídce zařadil vedle modelových řad Octavia a Fabia a ohromoval moderní technikou a velkorysou nabídkou prostoru.

Na ženevském autosalonu v roce 2008 se představila druhá generace modelu Superb, která zaujala ještě prostornějším interiérem, elegantním designem a mimořádnou kvalitou zpracování. Superb byl poprvé k dispozici s pohonem všech kol. Praktická verze Superb Combi se ukázala v roce 2009.

Současná generace modelu se objevila v roce 2015 a Škoda s její pomocí definovala nová měřítka. Za pouhé čtyři roky vzniklo půl milionu vozů třetí generace, z toho 358 200 bylo vyrobeno v závodě v Kvasinách. Na celkovém počtu se tak podílí i další výrobní závody – Aurangabád (Indie), Nan-ťing (Čína), Usť-Kamenogorsk (Kazachstán) a Solomonovo (Ukrajina). Dnes patří Superb mezi nejúspěšnější vozy střední třídy v Evropě a je důležitou součástí růstu značky Škoda.