Způsoby, jak odstranit námrazu ze skel automobilu 16.12.2022

Pokud vás nečeká první zima za volantem automobilu, pravděpodobně už jste zažili situaci, kdy jste přišli ke svému vozu a kvůli námraze skel nemohli pouze jednoduše nastartovat a odjet. A přestože jsou zimy stále teplejší, s námrazou na sklech se lze stále občas setkat. Podíváme se proto na způsoby, jak ji co nejrychleji odstranit. Nejsou nikterak převratné, naopak obecně známé, přesto však nejen začínajícím řidičům neuškodí připomenout si, co na odstranění námrazy použít a jak při tomto typickém zimním procesu postupovat. Dále se budeme věnovat také tomu, jak se to dělat nemá.

Jak se zbavit námrazy

Škrabka

Základním nástrojem pro odstranění námrazy ze skel automobilu je škrabka. Jedná se sice o jednoduchou, ale funkční a nesmírně užitečnou pomůcku. Předtím než začnete jezdit škrabkou po sklech, je ideální zapnout ofukování a případně i vyhřívání předního skla a zároveň vyhřívání zadního skla. Poté začněte se škrábáním bočních oken, námraza na předním a zadním skle mezitím trochu povolí. Jestliže máte škrabku, kde je mimo hladké části také část s vroubky, tak v případě silnější námrazy nejdříve vroubkovanou částí narušte vrstvu ledu a poté použijte hladkou část.

Rozmrazovač skel

Rozhodně není od věci v autě přes zimu vozit také rozmrazovač. Tento přípravek na odstranění ledu je efektivní pomocník, po jehož použití půjde námrazu ze skel téměř okamžitě seškrábat opravdu lehce. Jeho aplikaci provádějte na skla očištěná od sněhu. Bonusem při použití rozmrazovače je, že zabraňuje opětovnému zamrznutí skel. Vyplatí se ho proto nastříkat na skla již večer. Nezapomeňte ho rozetřít, aby nestekl na plastové a lakované části karoserie – některé rozmrazovače by mohly tyto části vozu při delším působení poškodit.

Clona na čelní sklo

Jistě jste si už všimli, že někteří řidiči dávají na čelní sklo přes noc clonu, která se využívá rovněž v létě proti přílišnému ohřátí interiéru. Clona na čelní sklo spolehlivě zamezí vzniku námrazy, díky čemuž získáte dokonalý výhled vpřed a v ranních hodinách ušetříte drahocenný čas, který byste strávili škrábáním dalšího skla navíc, a zrovna toho nejdůležitějšího. Nasazení ani sundání clony není vůbec nic složitého.

Co k odstranění námrazy nepoužívat?

Stěrače

Poměrně rozšířeným zlozvykem je snaha odstranit námrazu pomocí stěračů. Stěrače byste ovšem neměli při namrzlých sklech vůbec zapínat, protože hrozí poškození jejich gumiček. Pokud jsou gumičky stěračů přimrzlé ke sklu, ze stejného důvodu se je od něj nesnažte ani ručně odtrhávat předtím, než námraza zcela zmizí.

Karty z peněženky

Někdo se snaží škrabku nahradit vším možným, co je zrovna po ruce. Mezi takové předměty patří různé karty, které nosíte v peněžence od platební karty po občanský průkaz. Tomu se ale vyhněte. Jednak s kartami i přes velkou snahou moc nezmůžete, zvlášť při silnější námraze, a jednak je můžete snadno zlomit a přidělat si tak zbytečné starosti s žádostí o novou kartu.

Horká voda

Námrazu rozhodně nepolévejte horkou vodou. Hrozí totiž, že se místo námrazy zbavíte spíše samotného skla – kvůli rychlé změně teploty může sklo prasknout. Se samotnou námrazou vám navíc horká voda moc nepomůže, i když sklo nepraskne. Jakmile voda vychladne, vytvoří se led na sklech znovu, což za jízdy v mrazu netrvá příliš dlouho. Kvůli možnosti prasknutí skla nepoužívejte ani jiné metody založené na rychlém zahřátí námrazy, vhodná tedy není ani třeba horkovzdušná pistole nebo svíčka.

Zamrznutí skel zevnitř

Ačkoliv se to nestává tak často, led na skle se může objevit jak zvenku, tak i zevnitř. Ke vzniku námrazy na vnitřní straně skel dochází, když se v interiéru srazí na sklech vlhkost a ta následně zmrzne. Pokud k tomu dojde, je třeba dostat vlhkost z interiéru pryč, čehož nejsnáze dosáhnete otevřením všech dveří. S lehkou námrazou z vnitřní strany čelního skla, které nemá funkci vyhřívání, si pak poradí režim, kdy na něj ventilátory začnou foukat silný proud teplého vzduchu. Jestliže to váš automobil nedělá při zapnutí režimu ofukování čelního skla automaticky, zapněte ručně klimatizaci. Na odstranění námrazy, stejně jako na odmlžování skel totiž nejúčinněji působí proud teplého a zároveň suchého vzduchu. A právě klimatizace vzduch vysušuje. Při silnější vrstvě ledu lze také z vnitřní strany čelního skla, případně i dalších skel použít škrabku. V takovém případě se hodí dát na palubní desku ručník nebo hadr, aby na ní nestékala voda.

Prevencí před námrazou skel zevnitř je udržování sucha v interiéru automobilu. K tomu přispějete například tím, že si před každým nasednutím do vozu důkladně oklepete boty od sněhu. Máte-li gumové koberečky, vyplatí se z nich před uzamčením auta vylít vodu, která se na ně z bot během jízdy dostane.