Zájem o Škodu Kodiaq je enormní 16.6.2017

O letošní novinku od Škody je nečekaně velký zájem, dokonce se dostala do TOP 10 nejprodávanějších vozů v České republice. Řeč je o Škodě Kodiaq, která doplňuje v elitní desítce nejvíce prodávaných vozů modely Octavia, Fabia, Rapid, Superb a Yeti. Škoda zažívá úspěšné období, když od ledna do května prodala na tuzemském trhu úctyhodných 36 681 vozů. Koncernový spoluhráč Volkswagen se musí spokojit s druhým místem s počtem 12 906 prodaných vozidel.

Kvůli vysokému zájmu, se kterým nepočítala ani sama automobilka, dochází ke zvláštní situaci. Vozy jsou sice hotové, ale chybí jim jedna důležitá část, a to zadní sedačky. Jejich dodavatel je nestíhá dodávat i přesto, že jich aktuálně vyrábí více, než se plánovalo. Za touto situací stojí nejen zvýšený zájem ze strany zákazníků, ale také nedostatek zaměstnanců v automobilové průmyslu. Ačkoliv se vyrábí přes tři stovky Kodiaqů denně, něktěří zákazníci musejí čekat na dodání vozu i více než šest měsíců.

Kam s nedokompletovanými vozy?

Neschopnost dodání hotového vozu zákazníkovi, způsobuje další problém. Kam umístit téměř dokončené vozy bez zadních sedadel? Z Kvasin, kde se vyrábí, se musí převážet na více než sto kilometrů vzdálené parkoviště u Lysé nad Labem. V případě dodávky sedaček se vezou zpět do Kvasin, kde se namontují.

Bohužel taková situace nastává stále častěji i u mnoha dalších automobilek kvůli nedostaku pracovníků a odhady hovoří o tom, že pokud v několika příštích letech nezíská automobilový průmysl jen v České republice na 40 000 nových pracovních sil, bude situace velice vážná.