Zadní stěrače: Proč někde chybí? 17.7.2017

Stěrače jsou na automobilech důležitým prvkem, který je určený především k odstraňování vody ze skel za deštivého počasí, abyste v dešti mohli bez potíží jet. Dobrý výhled z vozu navíc přispívá k bezpečné jízdě, protože přes sklo zcela pokryté kapkami nebo zašpiněné pylem, případně hmyzem, není dobře vidět a mohli byste tak snadno na silnici něco nebo někoho přehlédnout.

Jsou opravdu nutné?

Možná jste si toho již všimli nebo nad tím i přemýšleli. Proč sedany (a liftbacky) nemají zadní stěrač? U vozidel typu kombi, hatchback nebo SUV nalezneme zadní stěrač vždy v základní výbavě automobilu. U sedanů tomu tak není z prostého důvodu - nepotřebují ho. Alespoň ne tolik.

Osatní typy vozů se vzpřímeným zadním sklem na zádi za sebou z aerodynamických důvodů při jízdě vytvářejí podtlak. Ten způsobuje, že se zadní sklo špiní prachem a za deště odstřikující vodou. Může za to ostrý zlom mezi střechou a sklem. Abychom měli stálou možnost výhledu, potřebujeme se samozřejmě vody a nečistot při jízdě nějak zbavit.

Proč ho sedany nemají?

Sedany za sebou sice podtlak při jízdě vytvářejí také, ale protože zlom je až na samotném víku kufru, špiní se pouze zadní nárazník a zadní část víka zavazadlového prostoru. Sklo je díky svému umístění ušetřeno. V dešti se vzduch, který obtéká střechu postará o to, aby se na něm voda neudržela, případně se na něj vůbec nedostala. Stěrač by tak byl v podstatě zbytečný, jen by se nepříznivě podílel na ceně vozu, zvyšoval aerodynamický odpor a mohl by vytvářet nepříjemný hluk.

Úplně zbytečný ale není, na sklo může napršet, když nebude automobil v pohybu nebo si jistě vzpomenete na studená rána, kdy je na něm vysrážená vlhkost. V takových případech za něj budete vdeční i jako majtelé sedanu. A tak, aby těch výjimek nebylo málo, u některých automobilů s karoserií sedan se přece jen dodává nebo je možné si ho vybrat ve volitelné výbavě. Často se jedná o vozy japonské výroby, nám jako příklad za všechny tyto vozy poslouží automobil české výroby, všem dobře známá Škoda Octavia. Stejně je tomu ovšem i u modelu Superb. Na obou těchto vozech naleznete výhradně moderní bezramínkové stěrače Aero.