Z historie firmy 1.11.2016

Společnost AUTOCENTRUM JAN ŠMUCLER s. r. o. byla zapsána do obchodního rejstříku v roce 2002 jako nástupnická právnická osoba za fyzickou osobu, která se v oblasti oprav a prodeje vozů pohybuje již od roku 1993. Ale kořeny rodiny Šmuclerů a podnikání v automobilech sahají mnohem hlouběji. Již v roce 1940 založil pan Jan Šmucler (dědeček dnešního majitele) v Horšovském Týně autodopravu. Bohužel jeho podnikání skončilo v roce 1948 vyvlastněním veškerých nemovitostí i movitých věcí státem. Po dlouhé přestávce se do rodinné firmy začíná vracet život.

Již v roce 1993 začíná teprve dvaadvacetiletý  Jan Šmucler v restituovaných prostorách v Horšovském Týně podnikat v oblasti autoopravy a prodeje nových vozů značky SEAT (nejprve jako subdealer, od roku 1995 již jako samostatný autorizovaný obchodník). Z dobových fotografi í vyplývá, že nemovitosti získané restitucí byly v dezolátním stavu a nutno dodat, že první úpravy probíhaly zejména svépomocí rodiny a kamarádů. 

Prvním zlomovým rokem byl pro společnost rok 1996, kdy došlo k významné rekonstrukci prostoru autosalonu v Horšovském Týně tak, aby splňoval tehdy nové, aktuálně platné CI standardy značky SEAT. V roce 1996 také došlo k otevření autobazaru v Horšovském Týně. Nutno dodat, že v těchto počátečních dobách se prodávalo pouze z provozovny v Horšovském Týně téměř 300 nových vozů SEAT ročně a prodej ojetých vozů dosahoval obdobných výsledků. Dalším milníkem byl rok 2003, kdy krátce po založení právnické osoby (s.r.o.) došlo i k velké modernizaci a rekonstrukci autosalonu, servisní i karosářské dílny a byla přistavěna myčka pro ruční myt vozů.

Dále v tomto roce došlo také k významnému rozšíření fi rmy v rámci regionu, které představovalo otevření plzeňské pobočky prodeje nových vozů SEAT           a autoservisu v pronajatých prostorách ve Skladové ulici v Plzni na Slovanech. V roce 2007 přibyla do portfolia společnosti značka ŠKODA a to v novém autosalonu v Dvořákově ulici v Horšovském Týně. To byloB z dlouhodobého hlediska velmi dobré rozhodnutí. Následovala zatím nejvýznamnější investice firmy,     a to do výstavby reprezentativních prostor v Plzni v Borské ulici. Současně s novým showroomem začala společnost zastupovat značku HONDA vozy i motocykly - to vše v roce 2009.

Je férové poznamenat, že ne každé rozhodnutí bylo z pohledu času vždy šťastné. V průběhu let jsme například krátce zastupovali značku Opel či téměř 7 let značku Hyundai. Nakonec jsme se na základě zkušeností rozhodli portfolio značek doplnit užitkovými vozy a volba padla (pochopitelně) na koncernový VOLKSWAGEN. Užitkové vozy prodáváme v Horšovském Týně od roku 2010. Rok 2014 byl rokem přestaveb, přestavěly se showroomy značek SEAT a ŠKODA na obou provozovnách v Plzni a Horšovském Týně, dle nových požadavků obou značek. Když jsme v roce 2009 slavnostně otevírali autosalon v Borské ulici, nikdo z nás netušil, že tato investice nebyla poslední. Již v roce 2013 jsme začali usilovat o získání dalších pozemků s vizí rozšířit především servisní zázemí. Stavba byla zahájena v září 2015. A letos, v roce 2016, již vítáme v našem novém autosalonu značky VOLKSWAGEN osobní a VOLKSWAGEN užitkové vozy první zákazníky.