Vozy SEAT se prodávají v 80 zemích. Jak se tam dostanou? 18.3.2020

Španělská automobilka SEAT v roce 2019 vyvezla ze svého výrobního závodu v Martorellu 397 835 vozů. Pokud bychom tyto vozy naskládali na sebe, vznikl by sloupec vysoký zhruba 577 kilometrů. Takový počet vyrobených vozů je pro automobilku v její 55leté historii mezinárodního obchodu rekordní. A právě v historii mezinárodního obchodu se objevuje šest zajímavostí, na které se podíváme.

První cizí země? Kolumbie.

První zahraniční dodávka vozů SEAT překvapivě nemířila do žádné z evropských zemí, ale do Kolumbie. V roce 1965 do ní bylo dovezeno 150 vozů SEAT 600 D. Prodej na mezinárodních trzích v dalších letech uspokojivě rostl a vozy SEAT byly k dostání například v Německu, Finsku nebo Chile.

Španělský gigant

Téměř 400 tisíc vozů značky SEAT a Audi, které společnost z výrobního závodu v Martorellu vyvezla, má výrazný vliv na celkový objem vývozu země a pozitivně se podílí na číslech v rámci španělské ekonomiky. Hodnota exportu společnosti SEAT se odhaduje na 3 % celkového vývozu Španělska.

Curaçao i Nový Zéland

SEAT své vozy prodává v 80 zemích světa. Nejvzdálenější zemí je Nový Zéland, vzdálenost ovšem rozhodně není největší logistickou výzvou. Vozy se dopravují i na trhy s velmi malými objemy prodeje, jako je například Curaçao, Dominikánská republika nebo Francouzské Guyana. Pro zajištění dodávek na tyto malé trhy je nutné využívat synergie v rámci koncernu Volkswagen. Největšími mezinárodními trhy pro španělskou automobilku jsou z hlediska objemu prodeje Německo, Velká Británie, Francie, Itálie a Mexiko.

Země, voda i vzduch

Aby mohly být přepravovány takové počty vozidel, je třeba využívat prostředky pozemní, námořní a někdy i letecké dopravy. U vozů značky SEAT bylo 44 % exportovaných vozů převáženo loděmi, 6 % nákladními vlaky a zbytek nákladními vozy. Podíl námořní dopravy výrazně zvýšila globální expanze společnosti, například v roce 2008 byl její podíl pouze 7 %. Letecky se vyráběné vozy samozřejmě běžně nepřepravují, výjimkou však je přeprava osmi vozidel na autosalon v Chile, které je jedním z nových trhů značky.

Soukromá želznice

Zásadní roli při přepravě vozů mezi barcelonským přístavem a výrobním závodem Martorell hraje železniční trať Autometro. Tato železnice slouží výhradně společnosti SEAT a zajišťuje efektivní a rychlé dodávky vozidel na mezinárodní trhy.

Po moři pouze ve velkém

Nejčastěji míří lodě vyplouvající z Barcelony s vozy SEAT do Velké Británie, konkrétně do přístavů Sheerness, Grimsby a Tyne. Na jedné lodi se najednou přepravuje téměř 3000 vozidel. Při exportu do Mexika se používají lodě s délkou až 200 metrů, na jejichž palubu se nakládá až 7600 automobilů.