Volkswagen připravuje výrobní závod Emden na éru elektromobility 7.7.2020

Značka Volkswagen důsledně dodržuje své plány a postupuje v přípravě výrobních závodů na přechod do nové éry – éry elektromobility. Nyní, i přes složitou současnou situaci, byla zahájena rekonstrukce závodu Emden, ležícím na severozápadě Německa. Od roku 2022 budou z bran tohoto závodu vyjíždět elektromobily a Emden se stane jedním z nejmodernějších výrobních závodů zaměřených na tento druh mobility.

Důležitá investice

Ralf Brandstätter, předseda představenstva značky Volkswagen, k tomu říká: „Rekonstrukcí našeho závodu v Emdenu na výrobu elektromobilů urychluje Volkswagen systémovou změnu. Volkswagen investuje do transformace tohoto výrobního závodu přibližně jednu miliardu eur. Výrobní závod v Emdenu se tak stane důležitým pilířem naší elektrické strategie.“

Předseda ústřední podnikové rady Bernd Osterloh dodává: „Naši zaměstnanci v Emdenu mají ke svému výrobnímu závodu mimořádně vřelý vztah. To znovu prokázaly i nejnovější personální přesuny. A proto jsem přesvědčen o tom, že modely Passat, Arteon a ID.4 budou velkým týmovým úspěchem. Jedná se totiž o silný produktový mix pro silný výrobní závod.“

Až 300 000 elektromobilů ročně

Emden se stane prvním závodem v Dolním Sasku, který bude vyrábět elektromobily ve velkém. Od roku 2022 se v něm bude vyrábět nové kompaktní SUV ID.4 s čistě elektrickým pohonem a později přibudou i další modely elektromobilů. V přechodném víceletém období zde bude pokračovat výroba modelů Passat, Passat Variant a Arteon včetně nové karosářské verze Shooting Brake. Po úplném dokončení rekonstrukce vznikne závod schopný produkovat až 300 000 elektromobilů ročně.

Základním bodem rekonstrukce je zhotovení nové montážní haly s plochou téměř 50 000 metrů čtverečních, ve které bude probíhat výhradně montáž elektromobilů. Lisovna a karosárna budou zvětšeny o 23 000 metrů čtverečních. Lakovnu čeká modernizace a také ji nemine rozšíření – na 6000 metrech čtverečních vznikne hala pro lakování střech vozidel černou barvou pro dvoubarevně lakované karoserie, což je charakteristický prvek rodiny ID. Vedle toho jsou ještě plánovány nové sklady, jeden s výškovými regály, druhý automatizovaný bude určen pro drobné díly. Budovy by měly být dokončeny v létě 2021.