Velikonoční otevírací doba: od 29. 3. do 1. 4. 2024 ZAVŘENO. 

Volkswagen investuje do elektrických pohonů pro užitková vozidla 17.10.2017

Volkswagen Group vidí budoucnost v pohonu pomocí elektrické energie, a tak už neplánuje nabízet s elektrickým pohonem pouze osobní vozy, ale elektromotry by měly dostat také užitkové a nákladní vozy a autobusy. Elektrické pohony v nákladních vozidlech a autobusech, které má na starosti divize Volkswagen Truck & Bus, bude Volkswagen Group nabízet především prostřednictvím značek MAN a Scania patřících do této divize. Chystá se ale i model s logem Volkswagenu.

Snahu o rozšíření elektrického pohonu má Volkswagen opravdu značnou, rozhodl se tedy do této oblasti investovat nezanedbatelné finanční prostředky. Dosud se zaměřoval výhradně na elektrické a hybridní pohonné systémy v osobních vozech, alternativní druhy pohonu ke klasickým spalovacím motorům by se však podle Volkswagenu měly ve větší míře začít objevovat i třeba v užitkových či nákladních vozech. Proto se vedení rozhodlo investovat částku 1,4 miliardy eur do vývoje a výroby elektrických pohonných systémů právě pro tyto druhy vozidel. Vývoj a výroba by měly trvat pět let.

Již brzy přijede elektrický Crafter

Divize Volkswagen Užitkové vozy se může výsledkem ve zmiňované oblasti pochlubit už nyní. Prvním zástupcem elektrických užitkových vozů u Volkswagenu by se měl stát model e-Crafter, který se v minulém roce představil na IAA v Hannoveru. Od klasického Crafteru je téměř k nerozeznání, vybaven však byl akumulátory s kapacitou 43 kWh a dojezd by měl dosahovat přibližně 200 kilometrů. Příjem objednávek na model e-Crafter má začít do konce letošního roku a první objednané vozy by měly být dodány majitelům ještě letos nebo na začátku příštího roku.

Nákladní vozy s elektrickým pohonem se stávají skutečností

Co se týká nákladních vozů, Volkswagen by měl od roku 2020 vyrábět model e-Delivery, který se chystá hned v několika provedeních. Dojezd by měl činit přibližně 200 kilometrů, stejně jako u e-Crafteru. Vyráběn má být v Brazílii a zatím není potvrzeno, jestli bude k dostání i na evropských trzích, případně v jaké specifikaci. Značky MAN a Scania spadající do Volkswagen Group mají pokračovat ve svém vývoji, který se elektrickým pohonem již intenzivně zabývá.