V Šanghaji se představila studie ID. ROOMZZ 18.4.2019

Volkswagen na akci „Brand SUV Night”, která se konala krátce před zahájením autosalonu v Šanghaji, představil dalšího člena řady ID., studii ID. ROOMZZ. Jedná se o pět metrů dlouhé SUV, které se kromě nulových emisí pyšní mimořádnou všestranností. Je navrženo tak, aby vyhovovalo nejnáročnějším požadavkům rodiny a nezklame ani jako manažerský vůz. Uvedení sériové verze je plánováno v roce 2021 v Číně. 

Design studie navazuje na již představené modely řady ID. – designérský styl se vyznačuje přitažlivými křivkami a vysokou účelností.  „Toto SUV je monolitem, jeho design vytváří dojem, že bylo dokonale vyfrézováno z jednoho kusu materiálu. ID. ROOMZZ se přitom pohybuje s elektrickou lehkostí – nehlučně a bez emisí,” prohlašuje Klaus Bischoff, šéfdesignér značky Volkswagen.

Dojezd i dynamika překvapí

Studie ID. ROOMZZ se může pochlubit dlouhým dojezdem. Díky akumulátorům s kapacitou 82 kWh ujede na jedno nabití až 450 km dle metodiky WLTP. Akumulátory lze pomocí systému rychlého nabíjení stejnosměrným proudem o výkonu 150 kW nabít na 80 procent kapacity za třicet minut. Dva elektromotory poskytují nejvyšší výkon 225 kW a pohánějí obě nápravy, jedná se tedy o elektrický pohon všech kol 4Motion. Z 0 na 100 km/h dokáže zrychlit za 6,6 sekundy a nejvyšší rychlost je elektronicky omezena na 180 km/h.

Automatizovaná jízda a interiér nové generace

ID. ROOMZZ nabídne připravované systémy IQ.DRIVE, díky kterým bude v režimu „ID. Pilot” schopný zcela automatizované jízdy (úroveň 4). Nový koncept interiéru nabízí široké možnosti individualizace a variability. Lze měnit konfiguraci sedadel, která se přizpůsobí požadavkům cestujících či danému jízdnímu režimu. Pokud řidič aktivuje režim zcela automatizované jízdy, mohou si cestující nezávisle na sobě natočit sedadla o 25 stupňů směrem k podélné ose vozu, díky čemuž mezi sebou mohou snadněji komunikovat. V tomto režimu lze také každé sedadlo individuálně sklopit do lehátkové podoby.

Přístrojová deska se výrazně liší od těch, které jsou v současných vozech běžné. V manuálním režimu řidiči připadá, že se před ním vznáší digitální přístrojový panel včetně volantu. Jedná se totiž o panel se skleněným povrchem, do kterého je koncepčně integrován digitalizovaný volant. V interiéru se rovněž objevují nové materiály. Například sedadla jsou čalouněna materiálem AppleSkin™, který se vyrábí z obnovitelných surovin, a ve výplních dveří je použito speciálně zpracované obložení z ušlechtilého dřeva.

Veřejnosti se studie ID. ROOMZZ ukáže v době od 18. do 26. dubna na autosalonu Auto Shanghai 2019, který je jedním z největších autosalonů v Číně.