Studie Škoda Vision X si v Ženevě odbyla světovou premiéru 29.4.2019

Před rokem se na ženevském autosalonu ve své světové výstavní premiéře představila studie Škoda Vision X, která je prvním hybridním automobilem značky. K pohonu využívá kombinaci spalovacího motoru, který spaluje CNG nebo benzín, a elektromotoru. Díky hybridnímu pohonu nabízí lineární průběh výkonu a nízkou hodnotu emisí - pouhých 89 g CO 2/km. Díky promyšlenému hybridnímu pohonu může Vision X podle aktuální potřeby využívat pohon předních, zadních nebo všech kol.

V našem showroomu v Plzni si tento model můžete prohlédnout od 25. května 2019. Aktuálně zde najdete další zajímavý kousek, a to studii Vision S.

Spalovací motor 1.5 TSI G-TEC

Vision X má dva motory starající se o pohon kol, jeden je poháněný elektřinou a druhý stlačeným zemním plynem nebo benzínem. Jedná se o čtyřválcový přeplňovaný motor 1.5 TSI G-TEC, který při spalování CNG dosahuje maximálního výkonu 96 kW a maximálního točivého momentu 250 Nm. Nádrže na CNG jsou umístěny pod zadním sedadlem a za zadní nápravou. Spalovací motor se stará o pohon předních kol a o pohon zadních kol se stará elektromotor.

Dva elektromotory

Elektromotor se spíná jen v případě rychlejších rozjezdů nebo pokud je třeba zlepšit trakci, například mimo zpevněné cesty. Výhodou elektromoru je, že maximální točivý moment 70 Nm podává bez prodlevy již při rozjezdu. Umožňuje tak svižnější rozjezdy a zrychlování.

Kapacita kompaktních akumulátorů stačí k tomu, aby vůz ujel až dva kilometry s čistě elektrickým pohonem. Při brzdění či tzv. plachtění mění vůz kinetickou energii na elektrickou a ukládá ji do akumulátorů. Použité akumulátory se pyšní nízkou hmotností vzhledem k jejich kapacitě a přijatelnou cenou. Vision X má navíc ještě druhý elektromotor napojený řemenem na spalovací motor, který slouží jako startovací generátor.

Výhody hybridního pohonu Vision X

Vision X jako první vůz Škoda s pohonem všech kol nemá kardanovou hřídel. Díky tomu se sníží hmotnost vozu a samozřejmě také spotřeba. Díky oběma motorům Vision X zrychlí z 0 na 100 km/h za 9,3 s a maximální rychlost dosahuje 200 km/h.

Christian Strube, člen představenstva automobilky Škoda o hybridním pohonu vozu řekl: „Ve společnosti ŠKODA AUTO běží přípravy a práce na vývoji mobility zítřka na plné obrátky. S hybridní studií Škoda Vision X dáváme nahlédnout do budoucího vývoje naší modelové palety. Vozy s pohonem na CNG jsou čisté a cenově výhodné a hybridní pohon představuje pro naše zákazníky vstup do bezemisní mobility“.