Škoda připravuje stylový městský crossover 14.11.2018

Mladoboleslavská automobilka Škoda se chystá doplnit nabídku SUV modelů. Ke Kodiaqu a Karoqu přibude další model vycházející ze studie Vision X (na fotografiích), konkrétně se bude jednat o městský crossover, který se bude svou velikostí podobat modelům Arona a T-Cross. To, že Škoda připravuje třetí sportovně-užitkový model, je známo delší dobu, nyní už je ale jasné i to, kdy odstartuje výroba připravovaného modelu.

Výroba by měla být zahájena 28. kalendářní týden příštího roku, tedy v červenci 2019. Jméno chystaného crossoveru zatím prozrazeno nebylo, Škoda si však před několika týdny nechala zaregistrovat název Kosmiq, díky kterému by dodržela počáteční a koncové písmeno u svých SUV modelů. Je ale možné, že nový model tradici poruší a bude se jmenovat úplně jinak. Nechme se překvapit, jaké jméno se nakonec na zádi vozu objeví.

Nahradí Fabii Combi?

Spekuluje se o tom, že crossover bude náhradou za Fabii Combi. Kompaktní kombi se sice na současném trhu příliš neprosazují, to ale není případ Fabie v tomto praktickém provedení, která tvoří výraznou část prodejů modelu. Asi by tak nebyl nejlepší krok ji vyřadit z nabídky. Sice se o tom spekulovalo již před příjezdem modernizované třetí generace, ale na konečné rozhodnutí si budeme muset ještě počkat.

Nabídka motorů nepřekvapí

Crossover bude postaven stejně jako Arona, T-Cross nebo Scala na platformě MQB A0. Pohon všech kol s největší pravděpodobností nenabídne. Základní motorizací bude benzínový tříválec 1.0 TSI s výkonem 70 kW a doplňovat by ho měla verze s 85 kW. V nabídce motorizací se nejspíše objeví také čtyřválec 1.5 TSI s výkonem 110 kW a dieselový motor 1.6 TDI.