Škoda Octavia je třetím nejprodávanějším vozem v Evropě 4.10.2017

Nejúspěšnější model mladoboleslavské automobilky Octavia poprvé obsadil třetí místo v žebříčku nejvíce prodávaných automobilů v Evropě. Ukazují to nově zveřejněná srpnová prodejní čísla, v červenci byla Octavia ještě na místě čtvrtém. Údaje o prodejích zpracovala společnost JATO Dynamics, která dlouhodobě analyzuje trh automobilů a jejíž data ukazují na celkový nárůst prodejů vozů, konkrétně se jedná o zvýšení o 5,4 %.

Automobilka Škoda v Evropě prodala celkem 47 535 automoblů, čímž se řadí na deváté místo, Octavia je však prodejně natolik úspěšná, že se poprvé za dobu její výroby umístila mezi třemi nejprodávanějšími vozy v rámci Evropy. V srpnu se prodalo 15 857 kusů tohoto modelu. Na prvním místě zůstává dlouhodobá jednička prodejů od automobilky Volkswagen, samozřejmě se jedná o model Golf, jehož se prodalo 30 986 kusů.

Škodě se daří i v celosvětovém měřítku

Celosvětově Škoda v srpnu zvýšila prodeje automobilů o 6,7 %, celkem tak dodala zákazníkům 86 100 vozů. Mírný pokles prodejů se týkal všech modelů značky kromě vrcholného modelu Superb a SUV Kodiaq. I přes pokles prodejů o 3,1 % je však Octavia prodejně nejúspěšnější vůz v nabídce Škody a na celém světě dodala automobilka zákazníkům 29 800 Octavií.

Na některých trzích naopak prodeje Škody rostly, k nejvýraznějšímu nárůstu 35,1 % došlo v Rakousku, o 15 % stouply ve Francii, v Itálii o 22,5 % a v Belgii o 31,9 %. Automobilce Škoda se daří dlouhodobě, o čemž svědčí i to, že od roku 2014 prodá každý kalendářní rok přes milion automobilů, například v roce 2016 to bylo 1 127 700 vozů. A ani v letošním roce nebude mít problém této mety dosáhnout.

Volkswagen vládne

Při pohledu na žebříček deseti nejprodávanějších modelů v srpnu 2017 je jasně patrné, že vozy Volkswagen jsou velmi oblíbené. Volkswagen má jako jediná značka v tomto žebříčku více než jeden model, a to hned dokonce tři. Neohroženým lídrem je zmíněný Golf, čtvrtou příčku obsadil s 13 936 prodanými vozy Tiguan, který zaznamenal více než padesátiprocentní meziroční nárůst prodejů, a na šestém místě je s počtem 12 891 prodaných automobilů model Polo.