Škoda Karoq dostala digitální přístrojový panel 21.8.2017

Karoq je prvním modelem mladoboleslavské automobilky Škoda, ve kterém se objeví individuálně programovatelný digitální přístrojový panel. Ten umožní řidiči výběr ze čtyř různých uspořádání a i díky němu mohou být cestující online za každé situace. Škoda Connect umožňuje navigaci v reálném čase, automatické tísňové volání a vzdálený přístup k vozidlu.

Čtyři různá uspořádání

Na panelu si můžete zobrazit buď klasické, digitální, redukované nebo Infoprofile uspořádání. Různé druhy zobrazení definují pouze volitelný rámec informací, které se z displeje dozvíte. To, v jaké části se má ukazatel zobrazovat nebo jeho velikost, si nastavíte pomocí listovacího tlačítka. Na displeji si také můžete nastavit zobrazení informací o audiosystému, telefonu, asistenčních systémech ( Lane Assist, Front Assist atd.) nebo stavu vozu.

Klasické uspořádání je takové, na které jste zvyklí, kruhový otáčkoměr je vlevo a rychloměr se nachází vpravo. Prostor mezi nimi pak lze přizpůsobit podle vašich požadavků - ukazovat se zde může například navigační mapa. Digitální uspořádání umožňuje, že vybraný zdroj infotainmentu zabírá skoro celou plochu displeje, a usnadňuje tak řidiči dostávat přesně ty informace, které potřebuje. Aktuální rychlost, zařazený rychlostní stupeň, rozpoznané dopravní značky nebo navigační data jsou zobrazeny v horní nebo dolní liště pomocí menšího písma a symbolů.

Při uspořádání Infoprofile je v prostřední části displeje například velká navigační mapa a vpravo, vlevo a nad mapou je místo pro další informace, jako je aktuální rychlost, navigační výhled s piktogramy, zařazený rychlostní stupeň, dopravní značky nebo doba jízdy. V redukovaném uspořádání se na větším prostoru zobrazují pouze dvě vybrané informace, například aktuální rychlost a dojezd. V horní a dolní části se pak menším písmem zobrazují některé další základní informace, například čas. Se zapnutým aktivním naváděním do cíle jsou ve středu umístěné také navigační šipky.

V září ho čeká první veletrh

Karoq se představí na mezinárodním autosalonu IAA ve Frankfurtu nad Mohanem. To bude jeho první veletrh, na kterém se ukáže veřejnosti, jedná se tedy o jeho výstavní premiéru. Lze očekávat, že vzbudí spoustu zasloužené pozornosti, a to nejen díky revolučnímu přístrojovému panelu. Tisková konference společnosti Škoda začne 12. září v pravé poledne v hale 3.