Škoda Citigo nebude mít nástupce 22.6.2017

Mladoboleslavská automobilka Škoda již nepočítá s další výrobou svého nejmenšího modelu Citigo. Trojice malých automobilů z koncernu Volkswagen postavená na stejném základu, tedy Škoda CitigoVolkswagen Up! a SEAT Mii, se neprodává tak dobře, jak by si jejich výrobci představovali, a proto se při přemýšlení o jejich příští generaci stále častěji objevovala myšlenka, že žádná další generace nebude. A tuto myšlenku již potvrdil vedoucí zámořských prodejů značky Petr Šolc.

Zbývají mu asi dva roky

Citigo se prodává již od roku 2011 a jeho prodeje nikdy nebyly příliš vysoké. V prvním čtvrtletí roku 2017 se jich v Evropě prodalu pouze 9504 kusů. O poznání lépe si vedl jeho spřízněný model postavený na stejné platformě NSF Volkswagen Up!, který se může pochlubit téměř 27 tisíci prodanými vozy. Škoda chce po ukončení výroby uvolněné výrobní kapacity využít ke zvýšení produkce modelů ze segmentu SUV, jehož prodeje jsou narozdíl od miniaut nad očekávání dobré. Citigo se přestane vyrábět nejspíše v roce 2019, kdy bude na trhu již osmým rokem, maximálně o rok déle.

Konec čeká i další modely

Malé Citigo není jediným modelem, který skončí kvůli nutnosti uvlonění výrobních linek pro třídu SUV. Stejný osud potká také Rapid ve verzi liftback a překvapivě také Fabii Combi, jejíž prodejní čísla přitom nejsou vůbec špatná. Pokud vás zajímá, co bude se zbývajícími koncernovými minivozy, je pravděpodobné, že svého nástupce se zřejmě nedočká ani SEAT Mii. Pokračování této kapitoly patrně zbyde pouze na modelu Up!, který se prodává nejlépe, a měl by  Citigo a Mii alespoň z části zastoupit. Ukončení výroby těchto dvou automobilů by mělo přinést dostatek prostoru ve výrobním závodě Volkswagenu ležícím v Bratislavě, kde probíhá jejich výroba, pro výrobu nově představených SUV.