ŠKODA AUTO letos slaví již 125 úspěšných let od svého založení 14.1.2020

V roce 2020 slaví společnost ŠKODA AUTO plno významných jubileí. Například si připomíná 125 let od svého vzniku nebo 115 let od zahájení výroby automobilů v Mladé Boleslavi. Nechybí ani celá řada výročí důležitých modelů.

„ŠKODA AUTO patří mezi automobilky s nejdelší tradicí kontinuální výroby dopravních prostředků na světě. Na počátku úspěchu naší automobilky stála odvaha, nadšení a důmyslnost zakladatelů Václava Laurina a Václava Klementa. Pro nás je jejich odkaz velkým závazkem, abychom společnost dovedli do neméně prosperující budoucnosti – prostřednictvím Strategie 2025 transformujeme naši automobilku na Simply Clever společnost, nabízející nejlepší řešení mobility,“říká k roku plnému výročí Bernhard Maier, předseda představenstva společnosti.

Budoucností je elektrická mobilita

Také v roce 2020 se bude značka postupně ubírat směrem k elektrické mobilitě. V první polovině roku bude představena sériová verze modelu Vision iV. Jedná se o první vůz značky na podvozkové platformě MEB určené speciálně pro elektromobily. Vzhledem k aktuálně probíhající produktové ofenzivě mladoboleslavská automobilka uvede na trh v období let 2019–2022 zhruba 30 nových modelů, 10 z nich bude mít částečně či zcela elektrický pohon.

Jaká výročí značku Škoda letos čekají?

Základy dnešní úspěšné společnosti položili v prosinci 1895 Václav Laurin a Václav Klement, kdy v Mladé Boleslavi začali s opravami a výrobou jízdních kol. V roce 1899 k tomu přibyla výroba motocyklů, které byly exportovány i do Německa nebo Velké Británie.

Psal se rok 1905 a svoji premiéru si odbyl také první automobil Laurin & Klement Voiturette A. Brzy ho následovaly další modely různých kategorií, včetně sportovních nebo užitkových verzí. To znamenalo základ pro dnešní úspěšnou éru, kdy se vozy této automobilky, již pod značkou Škoda, prodávají na více než 100 trzích s ročním odbytem 1,24 milionu kusů.

Rozvoj automobilky znamenalo spojení s plzeňským průmyslovým koncernem Škoda v roce 1925, od té doby se na vozech objevují loga s okřídleným šípem.

V letošním roce si budeme připomínat i jubilea řady významných vozů, které se v historii značky objevily. Před 85 lety, tedy v roce 1935, se světu představil model Škoda 935 Dynamic s elegantní karoserií proudnicových tvarů. V roce 1960 se na strojírenském veletrhu v Brně poprvé ukázala Škoda Octavia Combi, o deset let později mělo premiéru 2+2místné kupé Škoda 110 R a dvacet let už uplynulo od představení první generace kombi Škoda Fabia.