Side Assist – systém pro změnu jízdního pruhu 12.7.2019

Side Assist je užitečný pomocník, který poskytuje řidiči podporu při změně jízdního pruhu a pomáhá tak zvyšovat bezpečnost jízdy. Funkce je založena na dvou radarových systémech v zadní části vozu, které monitorují prostor za vozidlem a po stranách vozu. Pro řidiče tak již nebude problém, když další vozidlo pojede v jeho mrtvém úhlu, tedy v prostoru, kde ho nevidí ve zpětných zrcátkách. Systém je aktivní bez ohledu na to, zda řidič signalizuje změnu jízdního pruhu pomocí směrových světel.

Žádné vozidlo „nepřehlédne”

Systém Side Assist upozorňuje na všechna vozidla, která se nachází v kritickém prostoru pro změnu jízdního pruhu, rozsvícením signalizačního světla na příslušném vnějším zpětném zrcátku. Side Assist dokáže sledovat prostor za vozidlem až do vzdálenosti 70 metrů.

Rychlost, při které je systém aktivní, se u jednotlivých vozidel liší. Například u modelů Škoda Kodiaq a Škoda Karoq od modelového roku 2020 funguje při akceleraci od rychlosti 15 km/h a při brzdění do rychlosti 10 km/h. Součástí systému Side Assist je Rear Traffic Alert, který při couvání z parkovacího místa upozorňuje na objekty pohybující se okolo zádi vozu.