SEAT zkouší drony ve výrobní hale 29.10.2021

Inovace dláždí cestu k elektrifikaci řešeními pro průmyslovou transformaci.

SEAT S.A. a Eurecat pracují na inovativním projektu, který využívá drony k autonomní přepravě dílů na montážní linku.

Na Inovačním dni SEAT S.A. bude ve dnech 27. a 28. října prezentováno více než 25 inovativních iniciativ.

Cesta k elektrifikaci vyžaduje průmyslovou transformaci na všech úrovních. Inovace jsou pro dosažení tohoto cíle klíčové. Ve výrobní hale 9 závodu Martorell létá nad montážními linkami dron. Jedná se o zkušební fázi nového průkopnického projektu společnosti SEAT S.A. a centra Eurecat, který zkoumá možnosti využití dronů pro optimalizaci logistiky dodávek dílů a komponentů.

Inovace létající nad montážní linkou. „U tohoto inovačního projektu je naším cílem prozkoumat výhody autonomní vertikální mobility, která uvolní prostor na podlaze a zajistí rychlejší, čistější a efektivnější přemisťování lehčích dílů,“ vysvětluje Alba Gavilánová, vedoucí digitálních plnění a dodávek v oddělení strategie výroby. „Drony by v budoucnosti mohly autonomně přepravovat komponenty přímo na montážní linku,“ dodává Alba.

Autonomní létání. Tento inovativní plán, který se v současnosti nachází ve zkušební fázi, počítá s celou letkou dronů naprogramovaných pro autonomní létání bez nutnosti dálkového ovládání. Drony jsou pro létání v prostorách výrobního závodu vybaveny systémem senzorů, které dokážou detekovat předměty na podlaze výrobní haly. „To zahrnuje hodně mapování, programování a hodiny a hodiny testování v rámci pilotního projektu, a to i s překážkami, abychom dron naučili řešit jakoukoli situaci,“ říká Alba. Projekt byl spuštěn v roce 2019 a již si vyžádal více než 1500 hodin práce. Projekt pokračuje i v době pandemie onemocnění COVID-19.