SEAT zakládá oddělení pro podporu městské mobility 22.11.2019

Společnost SEAT na právě skončeném 9. ročníku světového veletrhu a kongresu o chytrých městech Smart City Expo World Congress v Barceloně představila své budoucí kroky v oblasti městské mobility. Velkým krokem je založení nové obchodní jednotky nazvané SEAT Urban Mobility, která se bude zabývat řešením městské mobility. Již nyní ve své expozici ukazuje koncepty nové elektrické koloběžky e-Kickscooter a modelu e-Scooter, prvního elektricky poháněného skútru v téměř 70leté historii značky.

Nová obchodní jednotka bude mít na starosti všechny produkty, služby a platformová řešení pro městskou mobilitu. Elektrický skútr e-Scooter plánuje uvést na trh v roce 2020. V nabídce bude mít také elektrickou koloběžku e-Kickscooter, která doplní řadu produktů, jejíž prvním zástupcem byl SEAT eXS Kickscooter, představený v roce 2018. Tyto produkty jsou určeny pro koncové zákazníky i pro provozovatele služeb na sdílení vozidel.

SEAT Urban Mobility bude nadále spolupracovat se zástupci měst a veřejné správy na analýzách vhodnosti vozidel určených pro městskou mobilitu, jako je například koncepční vůz Minimó. Koncept Minimó se představil veřejnosti na minulém ročníku globálního kongresu Mobile World Congress.

Starat se bude i o služby sdílení vozidel

Pod obchodní oddělení SEAT Urban Mobility bude začleněna rovněž platforma pro sdílení automobilů Respiro, ta je v současnosti provozována v Madridu a nedávno byl tento projekt spuštěn také ve městě L'Hospitalet le Llobregat, které leží blízko Barcelony. Služba Respiro udržuje flotilu vozidel na stlačený zemní plyn (CNG) a brzy v její flotile přibudou nové elektromobily Mii electric. Nová obchodní jednotka bude řídit také službu sdílení koloběžek, nabízenou společností SEAT spolu se start-upem UFO. Realizaci projektu umožňuje nové centrum pro vývoj softwaru SEAT:CODE.

„Tato strategická obchodní jednotka nám umožní zaměřit se na nové požadavky uživatelů v oblasti mobility. SEAT je kompetenčním centrem pro mikromobilitu v rámci koncernu Volkswagen, a to znamená, že vyvíjíme produkty pro specifické účely a pro všechny koncernové značky, nejen pro SEAT. Navíc budeme poskytovat také služby a řešení pro soukromé zákazníky a provozovatele vozových parků,” vysvětluje Luca de Meo, předseda představenstva společnosti SEAT.

SEAT e-Scooter

Produkční verze právě představeného konceptu e-Scooter s čistě elektrickým pohonem, kompaktními rozměry a stylovým designem založeným na geometrických tvarech bude uvedena na trh v příštím roce. Skútr bude vyrábět barcelonský výrobce skútrů Silence, se kterým SEAT uzavřel smlouvu o spolupráci.

Model e-Scooter je poháněn elektromotorem s nejvyšším výkonem 7 kW (krátkodobě 11 kW). Ohromující je hodnota maximálního točivého momentu 240 Nm, která je dostupná již při rozjezdu. Nejvyšší rychlost dosahuje 100 km/h a zrychlení z 0 na 50 km/h trvá pouze 3,8 sekundy. Podle zkušební metodiky WMTC je dojezd na jedno nabití 115 kilometrů.

Sada akumulátorů je vyjímatelná z důvodu snadného nabíjení v domácnosti. Provozní náklady by měly dosahovat přibližně 0,70 eura na 100 kilometrů. Těšit se můžeme také na velký objem odkládacích prostor – pod sedadlem je místo na uložení dvou přileb – a na široké možnosti konektivity.

SEAT e-Kickscooter

Na Smart City Expo World Congress se ukázal také koncept nové generace elektrické koloběžky e-Kickscooter. Nová generace koloběžky nabízí dojezd až 65 kilometrů díky výrazně vyšší kapacitě akumulátoru (551 Wh) a dva nezávislé brzdové systémy. Dosud se prodalo přes 10 000 kusů první verze koloběžky SEAT eXS Kickscooter.