Rady pro přepravu lyží a 5 tipů pro jízdu na zimní dovolenou 8.1.2020

Lyžařská sezona je v plném proudu a spousta milovníků tohoto sportu se tak vydává do hor, aby si svůj oblíbený sport se vším všudy užili. Chybět jistě nebudou překrásné výhledy na okolní hory či trocha adrenalinu a za zmínku stojí i ochutnávka místní kuchyně. Na lyžařskou dovolenou je pochopitelně třeba přivézt si s sebou všechno vybavení, jako jsou lyže, hole, lyžařské boty nebo přilby. Vzhledem k tomu, že toto vybavení není příliš skladné, je nutné řešit, jak ho co nejpohodlněji a nejbezpečněji vézt v autě s sebou. Proto se podíváme na odpovědi na 5 častých dotazů, které by vám mohli pomoci se správným rozhodnutím. V závěru pak na vás čeká 5 užitečných tipů. 

Jaké existují nosiče lyží?

Pro různé vozy a potřeby si musíte vybrat vhodný nosič lyží. Na výběr jsou čtyři druhy – střešní nosič lyží, nosiče lyží na vně uložené rezervní kolo, nosič lyží na tažné zařízení a magnetický nosič. Pokud jezdíte na lyže vícekrát za sezonu, je velmi dobrou volbou nosič lyží, který se připevňuje k podélným střešním nosičům nebo na tažné zařízení. Například u modelu SEAT Tarraco lze používat oba tyto druhy nosičů, vhodné na převoz až šesti párů lyží nebo čtyř snowboardů. „Pokud se rozhodnete pro střešní nosiče, měly by špičky lyží směřovat dozadu,“ říká expert na řízení a nadšenec do lyžování Jordi Gené.

Magnetický nosič je vhodný spíše pro příležitostné lyžaře. Jejich výhodou je snadná montáž, ale nedoporučuje se s ním jet  rychlostí vyšší než 90 km/h a v případě nehody také není tolik bezpečný jako další typy.

Smí se lyže převážet uvnitř vozu?

Převážet lyže uvnitř vozu samozřejmě možné je, pochopitelně pokud to rozměry a variabilita zavazadlového prostoru a interiéru umožňují. Důležité však je, aby byly lyže či snowboard uloženy ve speciálním vaku a pevně upevněny k vozidlu. „Volně uložené lyže představují pro cestující vážné riziko, protože pár lyží o hmotnosti 5 kg může mít při kolizi rychlostí 50 km/h hmotnost 150 kg,“ upozorňuje Gené.

Jak přepravovat ostatní věci a zavazadla?

Pro zachování bezpečnosti v krizových situacích musí být ostatní zavazadla správně uložena v zavazadlovém prostoru. Těžké věci by měly být uloženy na podlaze tak, aby se nemohly samovolně pohybovat za jízdy. Lehčí předměty se mohou uložit nahoru, ale rozhodně byste je neměli pokládat na plato zavazadlového prostoru a obecně nad výši sedadel, protože by při prudkém brzdění nebo nehodě mohly někoho zranit.

Zapomenout byste při jízdě do hor určitě neměli na sněhové řetězy. „Sněhové řetězy by měly být vždy po ruce, aby jejich montáž na krajnici vozovky byla co nejrychlejší, pokud bude nutné je použít,“ připomíná Gené.

Co dělat, když potřebujete více prostoru?

Nezapomínáme ani na střešní boxy. Jejich předností je, že získáte více místa v zavazadlovém prostoru. Střešní box je totiž dostatečně velký, aby se do něj vešly nejen lyže či snowboard, ale zvládne pojmout i další vybavení, například objemné lyžařské boty. Snažte se však vybrat box s nízkým profilem a pouze tak velký, jak opravdu nezbytně potřebujete, protože menší box méně ovlivňuje aerodynamiku, a tak přispívá k minimalizaci zvýšení spotřeby paliva.

Je nutné přizpůsobit styl řízení?

Nosič lyží, střešní box, plný zavazadlový prostor – to všechno má vliv na jízdní vlastnosti vozu. Proto je nutná při jízdě dbát zvýšené opatrnosti. Před odjezdem také nezapomeňte zkontrolovat tlak v pneumatikách, který má odpovídat hodnotám pro plně naložený vůz. „Za jízdy pak předcházejte náhlému brzdění a prudkému točení volantem, které by mohlo způsobit pohyb zavazadel a přepravovaných předmětů nebo smyk. A pamatujte, že zcela naložený vůz má delší brzdnou dráhu. Udržujte proto více než dostatečný bezpečnostní odstup,“ dodává Jordi Gené.

V případě, že je silnice namrzlá nebo pokrytá sněhem, musíte řídit velmi opatrně a brát v úvahu nízkou adhezi. Snažte se také vždy mít dostatek paliva v nádrži, abyste mohli používat topení v situacích, kdy někde zůstanete neočekávaně stát. A ještě poslední rada na závěr, neřiďte v kabátu či jiném oblečení omezujícím pohyblivost, zlepšíte tak své reakce v krizových situací.

  • Bezpečně připevněte lyže.
  • Uspořádejte si věci v zavazadlovém prostoru.
  • Přizpůsobte tlak v pneumatikách zatížení vozidla.
  • Vyhýbejte se náhlým manévrům.
  • Nezapomeňte na zimní pneumatiky, ani na sněhové řetězy.