První čistě elektrické SUV značky Škoda dostalo jméno Enyaq 12.2.2020

Je rozhodnuto. První sériově vyráběné elektrické SUV značky Škoda dostalo jméno Enyaq. Tímto označením Škoda zakládá novou rodinu jmen – počáteční písmeno „E“ odkazuje na elektromobilitu a písmeno „Q“ na konci se již několik let objevuje ve jménech úspěšných SUV této mladoboleslavské automobilky. S novým modelem Enyaq dělá Škoda v roce 2020 další významný krok v éře elektromobility.

Lekce irského jazyka

Jméno připravovaného modelu je odvozeno od irského slova „enya“, které vyjadřuje „zdroj života“. Samotné slovo pak má původ v jiném irském slově – „Eithne“, jehož volný překlad vyjadřuje esenci, duch či princip. Významy těchto slov ukazují, jak lze na nový model značky Škoda pohlížet. „Zdroj života“ znázorňuje začátek nové éry elektromobility. Slovo „enya“ má navíc charakter, lze snadno vyslovit a není těžké si ho zapamatovat. Ideálně se tak hodí k začátku nové etapy ve 125leté historii automobilky.

Jména současných SUV modelů značky – Kodiaq, Karoq a Kamiq– odkazují na jazyk Inuitů, žijících na severu Kanady a v Grónsku. Budoucí čistě elektrické modely bude Škoda spojovat s irštinou, konkrétně se severní, mýty proslulou částí ostrova.

Elektrifikovaná budoucnost

Škoda Enyaq bude první sériový vůz značky Škoda, postavený na bázi modulární platformy MEB koncernu Volkswagen pro elektrifikované vozy, který bude s více než deseti dalšími elektrifikovanými modely uveden na trh do konce roku 2022 v rámci rodiny Škoda iV.

Škoda odhaduje, že do roku 2025 budou elektrifikované – čistě elektrické a plug-in hybridní – modely tvořit 25 procent prodejů značky. Do roku 2021 automobilka do vývoje elektrifikovaných modelů a celého ekosystému pro moderní řešení mobility investuje dvě miliardy eur.