Převod kW na koně 30.3.2017

 

Převod kW na koně je častou otázkou mnoha motoristických nadšenců, protože se často udává jen výkon v kilowattech. Kolik má auto vlastně koní je pro většinu z nich ale směrodatnější údaj, ač je to ten samý údaj uvedený v jiných jednotkách. Nejdříve si představme tyto dvě základní jednotky. Watt je jednotkou v soustavě SI pro výkon. Pokud zabrouzdáme více do fyziky, 1 Watt znamená, že se za 1 sekundu vykoná práce jednoho joulu. Protože by ve Wattech byly hodnoty výkonu motorů příliš velké, uvádí se nejčastěji v kW, tedy tisících Wattů.

Koňská síla je jakousi starší jednotkou pro výkon. Byla zavedena Jamesem Wattem, který chtěl výkon parních strojů přirovnat ke zvířecí síle pro lepší představu síly stroje. Koňská síla se označuje hp nebo HP z anglického horsepower. Před několika se také využívala (především v angličtině) zkratka bhp - brake horsepower.

Jak jste si jistě všimli, koní je vždy více, než je tomu u stejného výkonu v kW. Platí zde jednoduchý přepočet.

1 kW = 1,36 HP

Pro příklad si můžeme uvést SEAT Leon ST. Ten nabízí výkon 132 kW. Pokud tedy vynásobíme 132 hodnotou 1,36, získáme deklarovaných 180 koní. Díky takovému výkonu je toto kombi schopné zrychlit za 7,8 sekundy na rychlost 100 kilometrů za hodinu.