Před 45 lety se začal vyrábět Volkswagen Golf 29.3.2019

Volkswagen Golf, který je nejúspěšnějším evropským automobilem, slaví 45 let od zahájení sériové výroby. 29. března 1974 Volkswagen oficiálně zahájil výrobu nástupce legendárního Brouka ve výrobním závodě ve Wolfsburgu. V té době však nikdo netušil, že Golf bude slavit takové prodejní úspěchy – do dnešního dne se na celém světě prodalo přes 35 milionů vozů tohoto modelu. Z matematického pohledu to znamená, že od zahájení výroby před 45 lety byl každý den bez přerušení objednán nový Golf průměrně každých 41 sekund. V průměru to znamená zhruba 780 000 prodaných vozů ročně.

„Golf je srdcem naší značky. Jako žádný jiný automobil je ztělesněním pokroku a vyspělé techniky. Například bezpečnostní technika byla poprvé cenově dostupná pro miliony lidí až v Golfu, který tak utvářel život celých generací. Golf kromě toho již sedm generací přispívá k tomu, že se Volkswagen mohl jako značka i koncern vyvinout v jednoho z nejdůležitějších výrobců automobilů na světě,”říká Ralf Brandstätter, provozní ředitel značky Volkswagen.

„V roce 1974 stáli naši zaměstnanci před výzvou přechodu od Brouka ke Golfu. Od té doby jsme náš hlavní závod důsledně zdokonalovali a dnes ve Wolfsburgu vyrábíme kromě Golfu také modely e-Golf, Golf GTE, Golf Sportsvan a další tři modely,” popisuje Dr. Stefan Loth, vedoucí výrobního závodu Volkswagen Wolfsburg.

Model Golf, který představuje jeden z mála univerzálních kompaktních modelů na světovém trhu, bude i nadále jedním z hlavních produktových pilířů značky Volkswagen. Nejmodernější pohony, asistenční, informační, zábavní a ovládací systémy – přesně tím se vyznačuje současná generace Golfu. Všechny důležité prvky jsou navíc zdrojem inspirace pro další zdokonalování automobilů, a tím i celé budoucnosti osobní mobility.

Důležitá data o debutu modelu Golf I

29. 3. 1974 – Zahájení sériové výroby

8. 7. 1974 – Golf se objevuje v showroomech prodejců Volkswagen

5. 8. 1974 – Zahájení dodávek nových vozů zákazníkům

Základní informace o modelu Golf I z roku 1974

Karoserie: dvoudveřová a čtyřdveřová se zadním výklopným víkem

Interiér: pětimístný, objem zavazadlového prostoru 300 l, sklopná zadní sedadla

Motory: zážehový čtyřválec 1,1 litru s výkonem 37 kW/50 k, zážehový čtyřválec 1,5 litru s výkonem 51 kW/70 k

Pohon: pohon předních kol, čtyřstupňová přímo řazená převodovka, na přání třístupňová automatická převodovka

Nejvyšší rychlost: 140 km/h (50 k, přímo řazená převodovka), 160 km/h (70 k, přímo řazená převodovka)

Modely: Golf a Golf L (motor 50 k), Golf S a Golf LS (motor 70 k)