Passat překonal hranici 30 milionů vyrobených vozů 8.4.2019

Volkswagen Passat 3. dubna pokořil hranici 30 milionů vyrobených vozů a stanovil tak rekord v segmentu vozů střední třídy. Neexistuje žádný jiný model střední třídy, který by se prodával v takovém objemu jako právě Passat. Jubilejní vůz byl vyroben ve výrobním závodě v německém Emdenu. Konkrétně se jedná o Passat GTE Variant s hybridním pohonem podporujícím externí nabíjení a metalickým lakem ve stříbrném odstínu „Pyrit”. Patří navíc mezi první vyrobené vozy modernizované verze, jejíž předprodej bude v Evropě zahájen v květnu. Třicetimiliontý Passat bude sloužit jako testovací vozidlo pro novináře na mezinárodních prezentacích.

„Passat je jedním z nejdůležitějších a nejúspěšnějších modelů značky Volkswagen. Od jeho debutu před 46 lety svěřilo důvěru tomuto Volkswagenu 30 milionů zákazníků. Passat se tak stal globálním fenoménem, který je v současnosti doma v Pekingu, Berlíně, Sydney, Johannesburgu nebo v ulicích San Francisca. Ve Volkswagenu jsme hrdí na tento úspěšný model, který je dodnes měřítkem své třídy,” říká Ralf Brandstätter, provozní ředitel společnosti Volkswagen.

„Model Passat vyrábíme na třech kontinentech v 10 výrobních závodech pro více než 100 trhů. Passat je tak opravdovým světovým bestsellerem,” dodává Dr. Andreas Tostmann, člen představenstva značky Volkswagen odpovědný za výrobu.

Částečně autonomní jízda

Na jednotlivých kontinentech Volkswagen nabízí specifické verze modelu Passat. Osmá generace evropského modelu se po rozsáhlé technické modernizaci objeví na trhu na jaře v karosářských verzích Limuzína a Variant. Passat bude prvním modelem značky, který bude schopen částečně autonomní jízdy jakoukoliv rychlostí v rozsahu od 0 do 210 km/h. Umožní to nový, na přání dodávaný systém Travel Assist, jenž se řadí mezi inteligentní asistenční systémy Volkswagen IQ.DRIVE. Ve výbavě se také objevují například interaktivní světlomety IQ.LIGHT-Matrix LED nebo modulární informační a zábavní systémy MIB 3 s trvalým připojením k internetu.

Významnější verzí by se měl stát zdokonalený Passat GTE s hybridním pohonem s podporou externího nabíjení. Ten totiž nabídne delší dojezd v čistě elektrickém režimu. Dojezd na čistě elektrický pohon nově činí 55 km podle nového zkušebního cyklu WLTP, 70 km podle metodiky měření EU. Maximální výkon hybridního systému dosahuje 160 kW (218 k). Passat GTE již nyní splňuje emisní normu EURO 6d, která nabude účinnosti až v roce 2021.

46 let úspěchu

Výrobu první generace modelu Passat zahájil Volkswagen 14. května 1973 v závodě ve Wolfsburgu. Passat představoval počátek éry nových vozů s kapalinou chlazenými motory, pohonem předních kol a celoocelovou karoserií s moderní konstrukcí. Jako zástupce vozů střední třídy se stal nástupcem modelu Volkswagen 1600 (Typ 3 se vzduchem chlazeným motorem vzadu a pohonem zadních kol). V té době však ještě nikdo netušil, jak úspěšným se Passat v příštích desetiletích stane. Dokonce překonal i legendární model Brouk, kterého se vyrobilo celkem 21,5 milionu vozů. Po modelu Golf, který vládne s 35 miliony vyrobenými vozy, je tak Passat druhým nejvíce vyráběným vozem značky Volkswagen.