Oblíbené designové prvky u modelů Scala a Kamiq 27.4.2020

Ke každému vozu se některé designové prvky natolik hodí, že si spousta lidí bez nich nedokáže svůj budoucí vůz vůbec představit. Jaké prvky exteriéru si nejvíce oblíbili zákazníci v případě elegantního hatchbacku Scala a městského SUV Kamiq? To je dnešní otázka. Vzhled obou modelů je charakterizován současným designérským stylem automobilky Škoda, který má za úkol sám o sobě vzbuzovat emoce. I přesto je zde prostor pro zlepšení, a o to se spolehlivě postarají vybrané volitelné prvky.

Škoda Scala už svými tvary na první pohled působí dynamickým dojmem, ten však lze ještě více opticky zvýraznit pomocí prodlouženého skla okna pátých dveří. V roce 2019 si tento designový prvek, který je součástí paketů Emotion a Image, zvolilo celosvětově 57 procent zákazníků, kteří se pro tento model rozhodli. O posílení efektu prodlouženého skla pátých dveří se zasluhují tónovaná boční skla Sunset, které se objevují dokonce na 61 procentech všech vyrobených vozů Scala, či černě lakované kryty vnějších zpětných zrcátek, jimiž se pyšní 38 procent vozů. Tmavě tónované je rovněž panoramatické prosklená střecha, pro kterou se rozhodlo 14 procent zákazníků.

Velká kola pro Kamiq

Tónovaná boční skla Sunset jsou často k vidění i v případě modelu Kamiq s podílem 59 procent. Téměř polovina zákazníků se pak rozhodla pro střešní nosič ve stříbrné barvě. K robustnímu vzhledu a větší světlé výšce městského SUV se samozřejmě hodí větší kola, a proto jsou u tohoto modelu velmi oblíbená. Na sedmnáctipalcových kolech sjíždí z výrobní linky každý druhý Kamiq, skoro čtvrtina zákazníků zvolila dokonce osmnáctipalcová kola. Pro srovnání – v případě modelu Scala mělo 45 procent vozů 16" kola, třetina zákazníků si vůz objednala na 17" kolech a každý desátý vůz měl 18" kola.

Oblíbené typy kol

Nejoblíbenějšími koly u modelu Kamiq byly s 35procentním podílem 17" kola Braga ve stříbrné barvě, se 16 procenty následují 16" kola a 18" kola kola Crater ve stříbrném provedení s 11 procenty. V případě modelu Scala se staly jedničkou 16" kola Alaris (27 procent) a na druhém místě skončily 17" kola Stratos (19 procent). Nejčastěji volenými 18" koly byly s celkovým podílem 6 procent kola Vega Aero v lesklém černém provedení.

Populární jsou také prémiové světlomety

Často byly do modelů Scala a Kamiq montovány také světlomety a zadní svítilny s LED technologií. Adaptivní full LED přední světlomety dostalo 45 procent vozů Scala, u modelu Kamiq, kde jsou jejich součástí dynamické přední blinkry, to bylo přesně 50 procent. Zadními full LED svítilnami s dynamickými blinkry se mohou pochlubit přibližně dvě třetiny ze všech prodaných vozů Scala a Kamiq.