Nový Touareg dostal funkci nočního vidění 7.5.2018

Volkswagen Touareg je prvním vozem značky, ve kterém se objevuje možnost vybavit ho infračervenou kamerou. Pomocí infračervené kamery nová generace Touaregu rozpozná osoby či zvěř před sebou a řidič je na ně s dostatečným předstihem upozorněn.

Volkswagen uvádí, že infračervená kamera umístěná v přední části vozu detekuje osoby nebo zvěř ve vzdálenosti od 10 do 130 metrů. V případě rozpoznání osob dokonce umí systém předvídat jejich pohyb. Pokud hrozí, že chodec vstoupí do jízdní dráhy vozu, neprodleně je řidič informován varovným signálem.

Skvěle promyšlený systém

Osoby a zvěř nepředstavující zvýšené riziko srážky, jsou na digitální přístrojové desce vyznačeny žlutě. V případě, že systém vyhodnotí riziko srážky jako zvýšené, jsou tyto potenciálně nebezpečné objekty na černobílém podkladu označeny červenou barvou. Pokud není aktivováno zobrazení systému, obraz infračervené kamery se na displeji digitálního přístrojového panelu objeví automaticky v případě, že nastane nebezpečná situace a rychlost jízdy je vyšší než 50 km/h. Při pomalejší jízdě a zároveň vypnutém zobrazení „Night Vision” na nebezpečí upozorní červený výstražný signál.

Infračervená kamera se sice objevuje teprve v prvním voze značky, ale již nyní je promyšlena do detailu. Příkladem budiž to, že v případě nebezpečí se připraví brzdový systém na okamžité a prudké brzdění, v kritických situacích totiž může rozhodovat i zlomek sekundy. Funkce nočního vidění se u Touaregu nachází na seznamu příplatkové výbavy a stojí 48 200 korun.

Spojení s interaktivními světlomety

O další upozornění na potenciálně rizikové objekty se mimo obec při rychlosti jízdy alespoň 60 km/h starají volitelné světlomety „IQ.Light - Matrix LED”, které daný objekt krátce bodově osvětlí tak, aby nedošlo k jeho oslnění. Díky krátkému osvícení se řidič dokáže lépe připravit a zareagovat na danou osobu či zvíře.