Nová Ibiza již podstoupila test bezpečnosti. Jak si vedla? 6.7.2017

Čerstvá novinka od španělské automobilky SEAT právě prošla testy organizace Euro NCAP. Zvládla ho bez větších problémů, a tak si po zásluze připisuje pět hvězd za bezpečnost, kterou poskytuje. Je to již třetí verze tohoto oblíbeného modelu, která získala plný počet hvězd, za sebou. Nejlepší hodnocení obdržela v roce 2008 a o tři roky později, v roce 2011.

Testovaná byla Ibiza s litrovým motorem ve výbavovém stupni Style. Jedná se tedy o hatchback s pětidveřovou karoserií a pohotovostní hmotností 1047 kilogramů. Vybavena byla celou řadou airbagů, klasickými tříbodovými pásy a asistenčními systémy, jako je funkce automatického brzdění s rozpoznáváním chodců nebo omezovač rychlosti.

Ochrana dospělých na výbornou

Kategorií, kde nový model Ibizy exceloval, je ochrana dospělých cestujících na předních sedadlech. Při čelním nárazu 40 procenty přední části vozu odolal prostor pro cestující bez větších známek deformace, při nárazu celou přídí vůz také zajistil ochranu všech důležitých částí těla. Stejně tak tomu bylo i u bočního nárazu, kde Ibiza získala maximální počet bodů. Celkově si za ochranu dospělých vysloužila obdivuhodných 95 procent.

Vysoký standard

Za ochranu dětí obdržela slušných 77 procent, což je hodnota odpovídající pěti hvězdám, a v rámci své kategorie se za tento výsledek určitě nemusí stydět. V ochraně chodců si nevedla špatně a obdržela 76 procent, při srážce s chodcem poskytuje jeho nohám ochranu "dobrou", tedy nejlepší možnou. Obstál i systém automatického nouzového brzdění zamezující srážce s chodcem nebo dalším vozidlem. Za výbavu asistenčními systémy získala 60 procent bodů, to však bylo způsobeno především tím, že systém sledování jízdních pruhů není součástí standardní výbavy.