MENUwww.smucler.cz Škoda registruje nové názvy pro malé SUV 9.5.2017

Název, který končí na Q. To jediné se ví o novém Škoda SUV.

Už v roce 2019 se můžeme těšit na další, zbrusu novou mladoboleslavskou Škodu SUV. Co o novém SUV víme? Že bude větší než Fabia, bude na stejné modulární platformě MQB, půjde o model výhradně s pohonem předních kol a nebude se jmenovat Kodiaq ani Karoq.

Co se ovšem neví, je název nového modelu. Je sice pravda, že do představení nového SUV zbývají dva roky, ale i tak už se ve Škodovce začalo vymýšlet nové jméno. Není to úkol vůbec jednoduchý, název vozu musí končit písmenem Q.

Na Úřadu průmyslového vlastnictví jsou zatím zaregistrovány ochranné známky vlastněné firmou Škoda jako Amiq, Anuq, Eliaq, Arviaq a Yoroq.

První přišel Kodiaq

Startovacím bodem zvláštních názvů byl Kodiaq, který je inspirovaný názvem ostrova Kodiak na Aljašce a na něm žijícím medvědem. Zatím poslední představené SUV od Škodovky je Karoq. To je přímá náhrada za Škodu Yeti.

Název Karoq je tak dalším názvem, který povede k sjednocení názvu všech mladoboleslavských SUV. Kde se Karoq vzalo? Existuje celá řada možností, kde se nechalo marketingové oddělení Škody inspirovat.

Karoq jako druhé SUV. Jak na to ve Škodovce přišli?

První z možností je albánská horská vesnice Karroq, která je ovšem velmi malá a tak se od této varianty opouští. Další možností je inspirace v indiánském kmeni Karuk z Kalifornie nebo modifikace velšského slova “carreg”, které se dá přeložit jako kámen, skála.

Jak to s názvem je? Název vznikl podle jazyka Aleuťanů, kmene původních obyvatel, žijících na ostrově u jižního pobřeží Aljašky. Obyvatelé tohoto ostrova označují automobily slovem “ KAA'RAQ”. Slovo “RUQ” pak znamená šíp který všichni známe z loga značky. Z kombinace těchto slov vznikl název Karoq.

Sjednocení názvů

Werner Eichhorn, člen představenstva společnosti ŠKODA AUTO z oblasti prodeje a marketingu o jménu řekl “jméno je důležité, navíc bude součástí jednotného systému názvů stávajících i připravovaných SUV značky Škoda.” Jméno začínající písmenem K a končící na Q tak ponese i malý crossover, který vyjde právě v roce 2019.