LED denní svícení 14.2.2017

Často na silnicích vídáme auta s LEDkovými pásy na předním nárazníku. Jedná se o denní svícení, které v určitých případech nahrazuje klasická obrysová a potkávací světla. Tyto LED pásy ale musí mít příslušnou homologaci a musí být odpovídajícím způsobem umístěna na nárazníku. Podle zákona musím mít motorová vozidla vždy rozsvícena obrysová a potkávací světla nebo světla pro denní svícení. Narozdíl od klasických světel světla pro denní svícení netvoří světelný kužel a neoslňují protijedoucí řidiče, ale splňují základní podmínku bezpečného provozu, což je dostatečné osvětlení vozidla.

Výhody denního svícení

Asi největší výhodou a hlavním důvodem instalace LED pásů na vozidlo je funkce automatického rozsvícení. Světla se rozsvítí při nastartování motoru, vy na to nemusíte myslet a nedostanete pokutu. Světla se také sama vypnou, a to při rozsvícení klasických světlometů. LED denní svícení spotřebuje méně energie, a díky tomu i méně paliva. LED světla dodají vašemu vozidlu moderní vzhled, kterého jste si mohli všimnout u téměř všech modelů z koncernu Volkswagen .

Na co si dát pozor?

Mezi největší rizika patří použití denního svícení při snížené viditelnosti, čímž se vozidlo stává nedostatečně viditelným. Při koupi aftermarketových světel dbejte na to, aby měly správnou homologaci a na jejich správné zapojení. Samotné zapojení se doporučuje nechat na odbornících v autoservisu , kteří denní svícení nastaví tak, aby se při rozsvícení klasických světel automaticky deaktivovalo