Velikonoční otevírací doba: od 29. 3. do 1. 4. 2024 ZAVŘENO. 

Koncern Volkswagen, SEAT S.A. a španělská vláda sdílejí vizi Španělska jako budoucího centra elektromobility 8.3.2021

  • SEAT během návštěvy Jeho Veličenstva španělského krále Filipa VI. a předsedy španělské vlády Pedra Sáncheze v sídle společnosti ukázal potenciál pro transformaci závodu na výrobu elektromobilů
  • Zástupci koncernu Volkswagen a společnosti SEAT S.A. probírali možnosti víceoborové aliance v rámci veřejného a soukromého sektoru, která by podpořila výstavbu elektrického ekosystému ve Španělsku

Praha, 08/03/2021. Jeho Veličenstvo španělský král Filip VI. a předseda španělské vlády Pedro Sánchez navštívili sídlo společnosti SEAT S.A. v Martorellu u příležitosti oslav 70. výročí španělského výrobce automobilů. Oba vzácné hosty doprovázeli Dr. Herbert Diess, předseda představenstva koncernu Volkswagen a předseda dozorčí rady společnosti SEAT, a Wayne Griffiths, předseda představenstva společnosti SEAT S.A. Mezi dalšími pozvanými hosty byli ministr průmyslu Reyes Maroto a Stefan Piëch a Mark Porsche, členové správní rady společnosti SEAT.

Koncern Volkswagen, společnost SEAT S.A. a španělská vláda během návštěvy zdůraznily společnou vizi trvale udržitelné transformace automobilového průmyslu. Koncern Volkswagen a SEAT S.A. vyjádřily ochotu spolupracovat na přeměně průmyslové infrastruktury a výstavbě ekosystému pro elektromobilitu a urychlit ekonomické oživení Španělska. Společnost již loni oznámila záměr investovat 5 miliard eur do elektromobility do roku 2025.

V hlavních rysech byl nastíněn projekt urychlení vývoje ekosystému pro elektromobilitu pod vedením koncernu Volkswagen a společnosti SEAT S.A. Tento projekt se zaměřením na velké a středně velké podniky umožní spolupráci klíčových organizací z různých odvětví, například energetické firmy Iberdrola, telekomunikační společnosti Telefónica, finančního domu CaixaBank, technologického centra Asti nebo velkých dodavatelů pro automobilový průmysl, jakými jsou Gestamp nebo Antolín. Tato progresivní iniciativa s ambiciózními cíli má velký potenciál vytvářet nová pracovní místa, a to především pro mladé lidi.

Španělsko by se mohlo stát evropským centrem elektromobility

Španělsko má jako druhý největší výrobce automobilů v Evropě velkou odpovědnost za dosažení cílů stanovených pro rok 2030 „Zelenou“ dohodou pro Evropu. Proto je zásadní, aby Španělsko urychlilo vytvoření elektromobilového ekosystému, podporovalo poptávku a budovalo veřejnou nabíjecí infrastrukturu. Společná vize budoucnosti zahrnuje lokální výrobu malých elektromobilů v závodě Martorell a místní výrobu akumulátorových článků a modulů.

„Španělsko se může vyvinout v evropské centrum elektromobility. Sdílíme vizi španělské vlády: transformaci automobilového průmyslu. Modernizace průmyslových struktur a vytváření perspektivních pracovních míst může posloužit jako přesvědčivý vzor pro celý region. Doufám, že Komise EU má politickou vůli uskutečnit tento prestižní projekt, který má pro Španělsko historickou důležitost,“řekl Herbert Diess, předseda představenstva koncernu Volkswagen a předseda dozorčí rady společnosti SEAT S.A.

„Před 70 lety jsme postavili tuto zemi na kola. Nyní je naším cílem postavit Španělsko na elektrická kola. Aby se to stalo realitou, souhlasí všechny strany s tím, že Španělsko musí vybudovat rozsáhlou a spolehlivou nabíjecí infrastrukturu s plošným pokrytím a stimulovat poptávku pobídkami. Španělsko by mělo nastoupit cestu elektrifikace,“ dodal Wayne Griffiths, předseda představenstva společnosti SEAT S.A.

Pohled do budoucnosti společnosti SEAT S.A.

Jeho královské Veličenstvo a ministerský předseda navštívili v jižní Evropě jedinečné designové centrum SEAT, v němž vznikají designy nových modelů SEAT a CUPRA. Dr. Werner Tietz, člen představenstva společnosti SEAT S.A., odpovědný za výzkum a vývoj, ukázal oběma vzácným hostům nové modely, které obě značky uvedou na trh v nadcházejících letech. Jeho Veličenstvo španělský král Filip VI. a předseda vlády Pedro Sánchez se také seznámili s investičním plánem společnosti SEAT do roku 2025.

Poté pokračovali do srdce průmyslového areálu v Martorellu, v němž navštívili montážní linku 2. Zde SEAT započal svou elektrifikační transformaci spuštěním výroby prvních externě nabíjitelných hybridních modelů v historii společnosti, SEAT Leon e-HYBRID a CUPRA Leon e-HYBRID. V uplynulých týdnech k nim navíc přibyl třetí model, CUPRA Formentor e-HYBRID.

Státní činitelé poté zamířili k centrále CUPRA Garage, která byla otevřena v únoru 2020. V ní se seznámili s elektrifikovanými vozidly nabízenými společností SEAT, s externě nabíjitelnými hybridními verzemi modelových řad Leon, SEAT Tarraco a CUPRA Formentor a s prvním elektricky poháněným motocyklem v historii společnosti, jímž je SEAT MÓ eScooter 125.