Jak využít zavazadlový prostor, aby náklad nebyl hrozbou? 16.8.2021

Volná zavazadla a jiné předměty v autě jsou u většiny řidičů zcela běžnou praxí. I malé a zdánlivě neškodné věci, jako je telefon, láhev, taška apod.., které nejsou dobře zabezpečené, mohou při prudkém brždění nebo autonehodě způsobit velmi vážná zranění. V dnešním článku vám prozradíme několik důležitých rad a tipů jak využít zavazadlový prostor, bez jakýchkoliv fatálních následků.

 

Správně zabezpečené zavazadlo

Běžně nad takovými věcmi, jako jsou volná zavazadla a předměty v autě ani nepřemýšlíte. Až ale v krizové situaci prudce zabrzdíte, sami uvidíte, jak se budou všechny předměty v autě chovat. Při nakládání zavazadel do kufru vozu je dobré myslet na to, aby při případném nárazu působily na zadní opěradla od zavazadel co nejmenší síly. Ty nejtěžší věci tedy přijdou na podlahu kufru a hned za opěradla. Výš a blíž k pátým dveřím pak dáváme lehčí věci.

Připoutané sedadlo

Pokud na zadních sedadlech nevezete pasažéry a máte v kufru těžký náklad, využijte bezpečnostních pásů a zadní sedačky naprázdno připoutejte. Slouží to jako další zádržná pojistka pro případ nárazu. U vozů, kde je prostřední pás uchycen ke stropu, využijte i ten.

Je třeba myslet také na to, co vezete na krytu zavazadelníku. Veškeré předměty  při prudším brzdění, nebo dokonce nárazu, volně letí kabinou vpřed. Nepatří sem tedy věci, které už mají určitou a nikoliv bezvýznamnou hmotnost např. láhev, krabička se svačinou, knížka nebo deštník. Stejně tak se dá pásem připoutat i zavazadlo, které se nevejde do kufru a umístíme ho na jednu ze zadních sedaček. Vše opět s jediným cílem – zamezit volnému pohybu předmětů v interiéru při prudkém brzdění či nárazu.

Pokud vezete opravdu těžký náklad, řekněme stavebniny nebo plynovou láhev, je nadmíru rozumné ho v kufru přikurtovat. Zapomeňte na gumicuky, ale i na levné popruhy. Hledejte takové, které se mohou certifikátem prokázat, že skutečně něco vydrží.

TIP: Balíte na dovolenou a kufr plánujete zaplnit do poslední skulinky? Někam na kraj si dejte to, co v případě nouze budete potřebovat mít rychle po ruce a ne uvězněné pod bagáží – tedy alespoň lékárničku a trojúhelník. Ten má v některých vozech místo v pátých dveřích a řešit to netřeba.

 

Podívejte se na crash test, ve kterém je velmi dobře vidět, co nezabezpečené předměty a zavazadla mohou způsobit.

Na střeše, na kouli

Ideálním řešením pro všechny velké rodiny a malé automobily je střešní box, se kterým můžete velmi elegantně vyřešit přepravu většího množství nákladu. Při skládání zavazadel do boxu jsou ale důležitá kritéria, která je třeba dodržovat. V boxu by polovina celkové hmotnosti měla ležet uprostřed mezi příčníky, jedna čtvrtina v přední části a druhá vzadu. Při balení myslete na to, aby při prudkém zpomalení nehrozilo proražení boxu, například těžší stanové tyče a podobné předměty — samotné čelo boxu vystelte něčím měkčím, co kinetickou energii těžších věcí zachytí, například ručníky nebo dekou.

Vozíte-li jízdní kola na střeše, volte kvalitní a certifikované nosiče renomovaných výrobců a kolu před naložením věnujte pozornost. Jako první z kola sundejte cokoliv, co by mohlo odletět tachometr, bidon, svítilny, brašny, pumpičku. Jednak o ně nepřijdete, hlavně však neulétnou a nezpůsobí škodu ostatním. Kolům je dobře také na nosiči na tažném zařízení. Jsou schovaná za autem a nepůsobí na ně takové síly jako na střeše, například v zatáčkách.

Umístění nosiče za autem je ekonomičtější (šetří palivo díky nižšímu aerodynamickému odporu) a praktičtější (lépe se s ním manipuluje).

Chlupatí mazlíčci na cestách

Na závěr je ještě třeba zmínit jednu skupinu zavazadel, která v autech převážíme. Naše chlupaté kamarády je totiž také nutné zajistit, pro bezpečí jejich i lidské posádky. U malých mazlíčků je to snadné, postačí přepravka či klec, místo ale mají v kufru, ne na klíně.

Nejčastěji asi vozíme psy. Pro ty větší je rozumné obstarat speciální kotec do kufru auta, který poskytne maximální komfort a bezpečí a zvíře neohrozí posádku. Pokud potřebujeme psa vozit v interiéru vozu, jako nejlepší vychází kombinovat speciální psí popruh s kšíry, kterým se připoutá pomocí bezpečnostního pásu, s plachtou či dekou, která se zavěsí za hlavové opěrky a roztáhne se jako velká vana mezi předními a zadními opěradly. Zvíře by za jízdy vždy mělo být nějak připoutané a zajištěné.

Při přepravě psa na zadním sedadle je bezpečnostní pás pro psa nezbytností.