Jak prodat automobil? 16.7.2017

Prodej automobilu je něco, co většina lidí nedělá zrovna denně. I proto neví, jak při prodeji správně postupovat nebo jaký způsob prodeje zvolit. Jestli je tohle i váš případ, ničeho se nebojte, zdaleka to není tak těžké, jak se může na první pohled zdát.

Prodej pomocí inzerce

Pokud neprodáváte vůz někomu, koho znáte, musíte kupce, který bude mít o váš vůz zájem, teprve najít. To nemusí být lehké, ale svého kupce má snad vše, když je u dané věci rozumně nastavena cena. U automobilů tomu není jinak, při prodeji záleží na mnoha rozhodujících faktorech, které určují, jak velký o ně bude zájem.

Míru zájmu zásadním způsobem ovlivňuje to, jaký model prodáváte. Přece jen o vůz, jako je například Škoda Octavia, bude zájem větší než o drahý luxusní automobil. Tento aspekt ale nejspíše neovlivníte, většinou totiž chcete prodat automobil, který již máte. Druhým parametrem, podle kterého se zájemci řídí je samozřejmě cena, každý má alespoň přibližně určenou maximální částku, kterou je ochotný za vůz zaplatit. Ta se odvíjí od několika hlavních věcí, které zájemce sleduje.

Vůz je třeba připravit

O co se přesně jedná? Některé věci, na které se každý potencionální kupec zaměřuje, jsou vcelku zřejmé. Stále platí nepsané pravidlo, že vzhled prodává, a proto se rozhodně vyplatí nepodcenit důkladné umytí a vyčištění exteriéru i interiéru. Neudržovaný vůz lze snadno poznat i z fotografií v inzerátu a při osobní prohlídce je to první věc, které si zájemce všimne.

Podstatnou roli hraje také technický stav. Ten už laik nedokáže vždy přesně posoudit, měli bychom se však všichni snažit jednat seriózně a případné nedostatky uvést v inzerátu nebo je potencionálnímu kupci sdělit po telefonu. Pokud pak zjistí nějakou zásadní vadu při prohlídce, je pochopitelné, že z toho bude rozladěn, a vás to bude stát zbytečně strávený čas.

V inzerátu byste měli mít co nejhezčí fotografie vozu, a je tedy dobré mu před focením dopřát určitou péči, aby vypadal co nejlépe, jak v daném stavu může. Značně tak zvýšíte šanci, že o něj bude zájem. Samozřejmě by tak měl vypadat i při následné osobní prohlídce. V inzerátu byste pak měli uvést všechny důležité údaje včetně popisu aktuálního technického stavu či případných větších vzhledových nedostatků.

Univerzální rada pro nastavení prodejní ceny neexistuje. Pokud však na prodej nespěcháte a váš vůz má oproti jiným, které jsou právě nabízeny k prodeji, své nadstandardní kvality, můžete nastavit vyšší cenu. V případě, že vůz má nedostatky nebo ho chcete prodat rychle, se nejspíše budete muset spokojit s cenou nižší.

Prodej prostřednictvím autobazaru

Dalším způsobem, jak prodat automobil, je obrátit se na autobazar. Tato cesta se může zdát jako jednodušší a v některých ohledech tomu tak skutečně je. Ovšem i tady mužete narazit na problémy. Jistou zárukou bezproblémového prodeje je vybrat  osvědčený autobazar s dlouhou historií a především dobrými recenzemi. V něm můžete své vozidlo dát do komisního prodeje, kdy s kupujícím smlouvu uzavře sám autobazar, ale vůz zůstane prodávajícímu až do doby podpisu kupní smlouvy.

Oblíbenou možností při využití služeb autobazaru je uzavřít zprostředkovatelskou smlouvu, kdy budete muset při prodeji podepsat kupní smlouvu sami, na autobazaru tak zbývá jen najít zájemce a připravit potřebné dokumenty.

Poslední způsob představuje prodej vozidla přímo autobazaru. To je zcela nejjednodušší cesta prodeje, navíc své peníze dostanete ihned. V takovém případě však musíte počítat s o něco nižší výkupní cenou, protože sám prodejce v autobazaru neví, za jakou částku se vozidlo skutečné prodá a bere na sebe vešekrá rizika týkající se technického stavu vozu.

Je to na vás

Svoje vozidlo můžete tedy prodat hned několika různými způsoby a je jen na vás, pro jaký se rozhodnete. Každý postup má své výhody a nevýhody, a proto je důležité se dobře rozmyslet a vybrat si ten, který vám nejvíce vyhovuje ať již z hlediska snahy o shánění kupce, vyřizování dokumentů nebo prodejní ceny.

V zavedeném autobazaru převod dopadne s největší pravděpodobností bez jakýchkoliv potíží, ovšem musíte počítat s tím, že nebudete mít takovou volnost v nastavení prodejní ceny. Rozhodně ale nic nedáte za to, když se v některém slušném autobazaru zeptáte.

Přepis vozidla na nového majitele

Nedílnou součástí každého prodeje automobilu jsou administrativní úkony. Pokude se chcete dozvědět, jak máte při přepisu vozidla postupovat, a co všechno musíte mít na úřadu s sebou, veškeré potřebné informace naleznete v článku Přepis vozidla.