ID.R je zpět: Volkswagen elektrizuje Goodwood 1.9.2020

> Volkswagen Motorsport se zúčastní akce Goodwood SpeedWeek se závodním elektromobilem ID.R
> Akce superlativů pro fanoušky automobilů na závodním okruhu Goodwood Motor Circuit
> Rozsáhlé digitální zpravodajství a živé přenosy z místa konání vynahradí nepřítomnost diváků

Volkswagen ID.R se vrací! Zcela elektricky poháněný závodní vůz předvede 411 dnů po rekordní jízdě na horu Tianmen Mountain v Číně znovu svou mimořádnou jízdní dynamiku na akci Goodwood SpeedWeek (16. ­­­až 18. 10. 2020). Protože tradiční akce Festival rychlosti v Goodwoodu a Goodwood Revival musely být zrušeny kvůli koronavirové pandemii, připravili organizátoři nový podnik Goodwood SpeedWeek, na němž se historické závodní vozy setkají s aktuálními vozidly i vizemi budoucnosti. Třídenní automobilový festival se uskuteční za zavřenými dveřmi. Veškeré dění z něj však bude zprostředkováno celému světu v rozsáhlých digitálních reportážích a mnoha živých přenosech. Divize Volkswagen Motorsport, která slavila vítězství v uplynulých dvou ročnících Festivalu rychlosti se závodním elektromobilem ID.R o výkonu 500 kW (680 k), přijede na jih Anglie s novou výzvou. SpeedWeek se totiž nekoná jako závod do vrchu na Goodwood Hill, ale na závodním okruhu Goodwood Motor Circuit o délce 3,809 kilometru.
„Goodwood je po desetiletí opravdovou atrakcí pro fanoušky motoristického sportu z celého světa. Máme proto velkou radost, že organizátoři přišli i v tomto velmi náročném období s akcí SpeedWeek,“ řekl Sven Smeets, ředitel divize Volkswagen Motorsport. „SpeedWeek bude jednou z mála automobilových akcí, které se v letošním roce uskuteční, a proto se z této události připravuje rozsáhlé zpravodajství. Můžeme tak milionům diváků znovu předvést fantastický vývoj elektromobility u značky Volkswagen, přestože to tentokrát bude žel jen prostřednictvím televizních a živých internetových přenosů.“

ID.R, sportovní průkopník rodiny ID.
ID.R bude jako sportovní průkopník rodiny ID. doprovázet uvedení modelu ID.3 1 na trh a světovou premiéru modelu ID.4 2. Jedná se o první dva sériově vyráběné modely Volkswagen nabízené výhradně s elektrickým pohonem. První elektromobily speciální edice ID.3 1 st Edition, vyrobené v počtu 30 000 vozů, budou předány zákazníkům v září. ID.3 mohou zákazníci objednávat v mnoha evropských zemích od 20. července. Nedlouho poté bude následovat světová premiéra modelu ID.4. Volkswagen tím potvrzuje své ambice stát se globálním lídrem v oblasti elektromobility. Značka očekává, že do roku 2025 vyrobí 1,5 milionu elektromobilů.
Pro ID.R je SpeedWeek mostem mezi minulostí a současností. Aktuální traťový rekord závodního okruhu Goodwood Motor Circuit platí od roku 1965 a zasloužili se o něj jezdci Formule 1 Jim Clark a Jackie Stewart. Oba dosáhli v neoficiálním závodě Formule 1 času 1:20,4 min. ID.R již drží historický rekord závodu do vrchu na Goodwood Hill, a pokud by se tomuto závodnímu elektromobilu podařilo překonat rekord i během akce SpeedWeek, byl by nejrychlejším vozem na obou goodwoodských tratích (Hill, Motor Circuit). ID.R má v současnosti na svém kontě celkem čtyři rekordy na třech kontinentech: kromě historických rekordů v závodech do vrchu na Goodwood Hill ve Velké Británii a na Pikes Peak v Coloradu (USA) a v jízdě na horu Tianmen Mountain u města Čang-ťia-ťie (Čína) drží také rekord na kolo pro elektromobily na Severní smyčce Nürburgringu (Německo).

1 ID.3 – Spotřeba elektrické energie podle metodiky EU v kWh/100 km: kombinovaná 14,5; emise CO ₂ v g/km: 0; třída hospodárnosti: A+.
2 ID.4 – Model se v Evropě zatím neprodává.