eSIM: Stále online 13.9.2019

Karta eSIM je náhrada běžné SIM karty, je však neoddělitelnou součástí daného vozu. Díky eSIM dokáže vůz na internetu zjistit aktuální dopravní situaci na cestě, nebo umí přijímat internetové rozhlasové stanice, které bez ohledu na polohu vozu vysílají hudbu či podcasty. Díky přístupu na internet jsou mapy pro navigaci stále aktuální a  budovy jsou zobrazovány ve 3D. Samozřejmostí pak je, že se všichni cestující mohou připojit k internetu díky hotspotu WLAN.

Hudba v nejvyšší kvalitě

U automobilky Volkswagen využije příjem internetu přes eSIM například soubor služeb „Guide & Inform Premium”. Díky tomu je možné poslouchat buď webové nebo tzv. hybridní rádio. Hybridní rádio kombinuje příjem pozemního vysílání s webovým rádiem a díky tomu je zajištěn příjem v maximální možné kvalitě bez ohledu na způsob přenosu signálu. Z internetu lze také získat informace o přehrávaných skladbách včetně textu písně či souvisejících fotografií.

Nebudete čekat v kolonách

Také navigace je dovedena téměř k dokonalosti, když pravidelně probíhá aktualizace mapových podkladů a navigační systém navíc nabízí detailně zpracované náhledy měst ve 3D, což usnadňuje orientaci v neznámém prostředí. Kromě 3D modelů jsou k dispozici i klasické mapové podklady a satelitní mapa. Velmi vítanou funkcí pro každého řidiče je jistě funkce „Výpočet trasy online”, která při plánování trasy bere v úvahu aktuální dopravní informace z internetu. Při plánování cesty rovněž probíhá na internetovém serveru výpočet trasy využívající předvídavých modelů, je tak zohledněn například profil trasy, topografie nebo místa, kde se v čase průjezdu běžně vyskytuje dopravní špička.

„Guide & Inform” nabízí také import cílů a tras z internetu nebo aktuální informace o čerpacích stanicích – jejich polohu a ceny paliv. Informace získává i o parkovacích místech, kdy kromě polohy a ceny zjistí i aktuální dostupnost.

Ovládání vozu na dálku a vyšší bezpečnost

Kartu eSIM naleznete například ve Volkswagenu Touareg, kde můžete využívat rovněž služby z balíčku „Security & Service”, které umožňují třeba dálkové ovládání nezávislého topení nebo dálkové odemykání a zamykání vozu. Zjistit na dálku můžete polohu vozu a také údaje z palubního počítače. O vyšší bezpečnost a komfort na cestách se starají funkce „Volání v případě poruchy”, „Automatické hlášení nehody” a „Služba nouzového volání”.

O náklady na data pro většinu služeb z balíčku „Guide & Inform Premium” se postará Volkswagen, pro používání služeb webového a hybridního rádia a hotspotu WLAN je však nutné objednat datový balíček přes multimediální systém vozu.