EBA – Nouzový brzdový asistent 8.9.2016

EBA (Emergency Brake Assist – nouzový brzdový asistent) je systém aktivní bezpečnosti. V případě, že systém detekuje riziko hrozící nehody, vyvine maximální brzdicí účinek bez ohledu na sílu, kterou řidič sešlápne brzdový pedál. Podle směrnice Evropské Unie je tímto systémem povinně vybaven každý nový automobil od listopadu 2009.

Jak systém funguje?

Systém je založen na principu sledování intenzity sešlápnutí brzdového pedálu a tlaku, kterým je pedál sešlápnut. V případě rozpoznání krizového brzdění automaticky zvýší tlak v brzdové soustavě pro maximální brzdný účinek.

EBA může spolupracovat i s radarem, který sleduje situaci před vozidlem, pokud je jím vozidlo vybaveno. V takovém případě dokáže vyhodnocovat rozestup od vpředu jedoucího vozidla a v závislosti na rychlosti systém vyhodnocuje vznik potenciálně nebezpečné situace.

V případě, že systém takovou situaci detekuje, je řidič nejprve upozorněn a klesne hnací moment motoru. Škoda používá vizuální upozornění na displeji přístrojové desky v kombinaci se zvukovými signály. Pokud řidič ani přes upozornění nereaguje, dojde ke zvýšení hydraulického tlaku v brzdové soustavě a nouzový systém začne brzdit. Výsledkem funkce systému je zkrácení brzdné dráhy při špatném odhadu řidiče či nedostatečném sešlápnutí brzdového pedálu.