CUPRA Tavascan Concept: Vize elektrické budoucnosti 2.9.2019

Exkluzivní španělská automobilka CUPRA představuje nový koncept, který je jejím prvním silničním vozem s čistě elektrickým pohonem. Tvar kombinuje siluetu čtyřdveřového crossoveru s mohutným vzhledem SUV a elegancí sportovního kupé. Studie dostala název CUPRA Tavascan Concept podle obce v Pyrenejích, která leží v okouzlující krajině s krásnou okolní přírodou.

„Kromě modelu CUPRA Formentor, který bude uveden na trh v roce 2020 společně s dvěma dalšími vysokovýkonnými externě nabíjitelnými hybridními modely, jsme již prokázali naše technické know-how vývojem prvního 100% elektricky poháněného závodního cestovního vozu na světě, jímž je CUPRA e-Racer. Představením koncepčního elektromobilu CUPRA Tavascan přenášíme tuto vizi na silnice a dokazujeme, že sportovní výkony mohou být elektrifikovány,” říká při příležitosti představení elektrického konceptu Wayne Griffiths, předseda představenstva značky CUPRA.

Neodolatelně přitažlivý

Design exteriéru je charakterizován dynamickými tvary. Vzhled přední části zvýrazňuje sportovní ambice a elektrický pohon vozu a pozornost přitahuje osvětlené logo CUPRA na předním nárazníku. Dojem jedinečnosti budí přitažlivé zadní svítilny v celé šířce vozu s integrovaným logem. Tavascan Concept se pyšní také speciálním odstínem laku s efektem roztaveného kovu. Vzhled dotváří detaily z uhlíkového kompozitu a mědi.

Aerodynamika konceptu patří mezi stěžejní součásti jeho designu. Všechny otvory pro přívod vzduchu a aerodynamické prvky jsou navrženy tak, aby co nejlépe plnily svou funkci, ať už jde o zvyšování hospodárnosti, usměrňování proudícího vzduchu kolem karoserie nebo chlazení akumulátorů. O optimalizaci proudění vzduchu se starají i 22" kola z lehké slitiny v turbínovitém designu nebo difuzor na zádi. Díky aerodynamice promyšlené do nejmenšího detailu může SUV ve stylu kupé jezdit s minimálními možnými odpory.

Interiér plný luxusu

Výrazné tvary se projevují rovněž v interiéru. Vhodná kombinace technologických konceptů a materiálů vytváří prostor, který je skvěle vyvážen z hlediska zaměření na řidiče a komfortu všech cestujících. K vidění jsou díly z uhlíkového kompozitu, kontrastní barvy a vyspělé technologie – díky tomu v interiéru panuje luxusní atmosféra. Kontrast mezi kůží, uhlíkovými kompozity a umělou kůží Alcantara vzbuzuje pozitivní emoce.

Výrazně tvarovaná anatomická sedadla jsou potažena kůží a kromě jedinečného vzhledu vyčnívají vynikající funkčností, komfortem a bezpečností. Přístrojová deska s motivem křídla vzbuzuje dojem, že se vznáší nad přední částí interiéru, a usnadňuje se řidiči soustředit na řízení. Všechny důležité informace řidič sleduje na digitálním přístrojovém panelu s displejem o velikosti 12,3". Displej multimediálního systému o velikosti 13" je možné natočit směrem ke spolujezdci.

Výkon mu nechybí

O pohon se starají dva elektromotory, jeden je umístěný na přední nápravě a druhý na zadní nápravě – poháněna jsou tak všechna kola. Motory poskytují nejvyšší celkový výkon 225 kW (306 k) a umožňují konceptu Tavascan zrychlit z 0 na 100 km/h za méně než 6,5 sekundy.

Sada lithium-iontových akumulátorů s kapacitou 77 kWh stačí na ujetí až 450 kilometrů na jedno nabití dle metodiky WLTP. Koncepční vůz je postaven na platformě MEB koncernu Volkswagen. Akumulátory jsou uloženy pod podlahou, což zajišťuje nízké těžiště a přispívá k dynamickým jízdním vlastnostem.