CUPRA Leon Competition – Závodní speciál s díly z 3D tiskárny 7.2.2020

Značka CUPRA při vývoji svého závodního speciálu Leon Competition využívá metodu aditivní výroby, známé jako „3D tisk“, která umožňuje rychlejší výrobu a testování. CUPRA při vužívání této technologie spolupracuje se společností HP, která má v tomto oboru bohaté zkušenosti.

„Pro nový závodní vůz CUPRA Leon Competition jsme tímto způsobem vytvořili centrální ovládací modul na volantu, kryty ventilačních otvorů na kapotě, vnější zpětná zrcátka a přívody chladicího vzduchu k brzdám a chladičům,“říká Xavi Serra, vedoucí technického vývoje oddělení CUPRA Racing. Všechny tyto komponenty byly vyrobeny pomocí zařízení HP Jet Fusion 5200, určeného pro průmyslovou výrobu. Následně byly díly podrobeny důkladným testům, které zkoumaly jejich funkčnost a odolnost.

Rychlejší a efektivnější vývoj

„Hlavním cílem je mít hodně dílů během krátké doby. Můžeme rychle otestovat širokou škálu rozdílných konstrukcí. Vývoj vozidla navíc nyní probíhá souběžně, takže nám tato technologie umožňuje rychle reagovat na jakékoliv změny v procesu vývoje,“ vystihuje přednosti této technologie Serra.

„Spolupráce se značkou CUPRA ukazuje sílu aditivní a digitální výroby – měníme tím způsob, jímž svět navrhuje design, konstruuje a vyrábí,“ vysvětluje Virginia Palaciosová, vedoucí oddělení Systems Product Management divize 3D Printing & Digital Manufacturing ve společnosti HP Inc.

Konstruktéři značky CUPRA se zabývají i těmi nejmenšími detaily. „Chtěli jsme, aby zrcátka plnila ještě jednu novou funkci – ochlazovala jezdce. Tohoto efektu jsme dosáhli umístěním přívodu vzduchu v oblasti s maximálním tlakem,“ uvádí Xavi Serra. Díly vyrobené technologií aditivní výroby jsou testovány v aerodynamickém tunelu a procházejí stejným testování jako ostatní komponenty.  „Čím více různých dílů můžeme testovat v tomto zařízení, tím lépe. Výrazně se tím urychlí náš pokrok,“ dodává Serra.

Nové možnosti

Závěrečná fáze vývoje ovšem nemůže probíhat nikde jinde než na závodním okruhu. Leon Competition byl i s nainstalovanými díly z 3D tiskárny podroben zkouškám na závodním okruhu Portimao v Portugalsku. „Výsledky byly vynikající a některé dokonce překvapivé, protože jsme se snažili vystavit veškerý materiál extrémnímu zatížení,“ je potěšen vedoucí vývoje značky CUPRA.

„Aditivní výroba představuje významný přelom pro další vývoj automobilového průmyslu, protože zkracuje dobu uvedení produktu na trh. Technologie tisku 3D společnosti HP pomáhá designérům vytvářet díly, které by nebylo možné vyrábět jinými technologiemi,“ vyzdvihuje hlavní výhody Palaciosová.  „Tato technologie je a i nadále bude klíčová v bezpočtu oblastí, protože umožňuje realizovat i ty nejkomplexnější nápady,“ dodává na závěr zkušený inženýr Xavi Serra.

Již brzy se představí v plném nasazení

Připravovaný závodní speciál CUPRA Leon Competition je aktuálně v závěrečné fázi vývoje a již brzy se bude moci představit v závodě. Premiéra proběhne 20. února při příležitosti otevření reprezentačního showroomu CUPRA Garage. Značka CUPRA přináší s tímto modelem v rámci motoristického sportu jednu zajímavou novinku – jedná se o první závodní cestovní vůz, který je možné rezervovat předem.