Cesta do Itálie autem: Kudy? Kam? 24.5.2018

Itálie patří k nejoblíbenějším zemím, kam turisté z České republiky jezdí za mořem, horami a samozřejmě také historickými památkami, jichž je v celé Itálii nespočet. Jako u každé dovolené se musíte rozhodnout, jak se do cílové destinace dostanete. Při cestě do Itálie se hojně využívá automobilů i autobusů a nezřídka také letecké dopravy, my se však zaměříme jen na jednu z těchto možností, a to na cestu autem.

Výhody cestování vlastním vozem jsou vcelku zřejmé, jednoduše máte svobodu pohybu a nemusíte se na nikoho a na nic ohlížet. Pokud vás ale láká proležet týden na pláži a potřebujete se jen dostat do zarezervovaného hotelu a poté zpět domů, nejspíše vám to zase tolik vadit nebude. V případě, že zvolíte autobusovou či leteckou dopravu, se také nebudete muset o cestu zajímat, jednoduše vše svěříte na starost jiným.

Kudy jet?

Cesta z České republiky do Itálie není nijak zvlášť složitá, co se týká časové náročnosti, velmi ji ovlivňuje to, kam přesně jedete. Pří jízdě z Prahy je ve většině případů nejlepší zvolit trasu vedoucí po dálnici až do Itálie, je sice třeba si koupit rakouskou dálniční známku, ale za ušetřený čas a starosti to stojí. Nejrychlejší trasa vede přes Mnichov, Innsbruck a Brennerský průsmyk, poté dojedete do Bolzana, ze kterého je to například jen 100 kilometrů k oblíbenému Lago di Garda.

Pokud bydlíte ve východní části České republiky, bude pro vás vhodnější jet přes Vídeň, Graz a Villach do Udine. Z Udine po 100 kilometrech dojedete do proslulých Benátek, které by měl každý alespoň jednou navštívit.

Připravte se na výdaje

Připravte se, že kromě rakouské dálniční známky, zaplatíte mýtné na vybraných úsecích také v Itálii, a to přímo v mýtných branách. Platit je možné hotově nebo platební kartou, která funguje zpravidla bezproblémově.

Jestli byste chtěli ušetřit alespoň za palivo, řiďte se všeobecně známou radou, že je dobré natankovat před opuštěním České republiky (pokud jedete přes Německo), a poté v Rakousku před vjezdem do Itálie. V Rakousku jsou totiž ceny pohonných hmot podobné jako u nás, zatímco v Itálii jsou výrazně vyšší. Ve všech těchto zemích pak platí pravidlo, že na čerpacích stanicích u dálnic zaplatíte za pohonné hmoty více, než když z ní sjedete do nějaké blízké obce.

Tipy na výlety

Hledáte inspiraci, co v Itálii stojí za to vidět? Podívejte se na výběr těch nejoblíbenějších míst a vyberte si, jaké z nich vás nejvíce láká. Italská města lákají turisty především na historické památky, kterých je v nich nespočet, a zapomenout nesmíme ani na italskou kuchyni nebo moře. Pokud vás láká dovolená strávená v horách, ať už rádi chodíte na túry nebo lyžujete, sever Itálie vás zcela jistě nezklame a snad ani nezáleží na tom, pro jaké se rozhodnete místo. Při výběru dovolené o něco jižněji vám v rozhodování může pomoci těchto pár tipů.

Řím

Hlavní město Itálie toho nabízí opravdu hodně, především zdejší historické památky byste při jeho návštěvě rozhodně neměli vynechat. Nejznámější památkou v Římě je bezesporu Koloseum, za vidění však stojí také fontána di Trevi, bazilika sv. Petra nebo Pantheon. Navšívit samozřejmě můžete i Vatikán, samostatný stát, který je sídlem papeže. 

Benátky

Benátky patří k nejzámějším městům nejen v Itálii, ale i na světě. Často jsou považovány za jedno z nejvíce romantických míst a natáčelo se v nich mnoho známých filmů. Benátky jsou velmi kulturní město a turistům tak mohou nabídnout opravdu hodně. Při jejich návštěvě nemůžete vynechat náměstí sv. Marka a hned vedle něj pak najdete známý most vzdechů. A pokud si Benátky chcete užít opravdu se vším všudy, stále tu na vás čekají proslulé gondoly.

Florencie, Toskánsko

Florencie je určena především pro milovníky umění, nachází se zde dvě velké galerie - Pitti a Uffizi. Galerie Uffizi patří k těm nejznámějším vůbec, a to i díky dílům od Leonarda da Vinciho nebo Michelangela.

Toskánsko má pro vás připravené dechberoucí výhledy na krajinu, rozhodně si tak tady užijí fotografové. Region se pyšní výborným vínem a kuchyní, takže pokud hledáte nevšední gurmánský zážitek, při kterém budete moci pozorovat krajinu, jakou jinde nenajdete, neváhejte do Toskánska zavítat. V Toskánsku leží i město Pisa, to že v něm najdete šikmou věž, už snad ani není potřeba zmiňovat. 

Verona

Město, které proslavilo drama o Romeovi a Julii, Verona je na seznamu světového dědictví UNESCO především díky své architektuře. Najdetete tu třetí největší arénu v Itálii, pozůstatky římských hradů a samozřejmě také onen balkon. Nedaleko od Verony leží obrovské jezero Lago di Garda, ve kterém se v parném létě můžete vykoupat.

Maranello a Modena

Pokud jste automobilovými fanoušky, v žádném případě nemůžete minout muzea značky Ferrari v Maranellu a Modeně. Obě muzea ležící v městech, která jsou od sebe vzdálena pouhých 20 kilometrů, nabízí opravdu nevšední zážitek. Můžete si v nich prohlédnout moderní i historické vozy značky a také vás provedou závodní historií ve Formuli 1.