Cargo e-Bike je budoucností městské mobility 3.5.2019

Veletrh micromobility expo, který se koná ve dnech 2. až 4. května v Hannoveru, je první veletrh a konference zaměřující se na prezentaci mikromobility v městských oblastech. Celá akce se nezaměřuje pouze na představení nových produktů, ale součástí je také otevřený dialog o budoucnosti městské mobility. Značka Volkswagen Užitkové vozy se účastní výstavy i konference, její odborníci prezentují inovativní dopravní prostředek, který je příkladnou ukázkou blízké budoucnosti mikromobility, především ve městech. Jedná se o sériově vyráběnou verzi modelu Cargo e-Bike, který je určen pro závěrečnou fázi logistického řetězce.

Volkswagen Užitkové vozy se snaží prosazovat nové koncepty dopravních prostředků založených na bezemisním pohonu. Před koncem letošního roku vstoupí výrobce lehkých užitkových vozů na trh s novinkou nazvanou Cargo e-Bike, která je navržena jako poslední logistický článek při rozvozu zboží.  „Pro výzvy rozvážkové dopravy ve městech jsme připravili inovativní řešení a produkty – v tomto případě Cargo e-Bike. Cílem je změnit podobu městské mobility a dosáhnout výrazného snížení emisí,” říká Thomas Ludewig, vedoucí projektu Cargo e-Bike.

Budoucnost rozvozu zboží ve městech

Cargo e-Bike je nákladní jízdní kolo s elektrickým motorem. Elektromotor je uložený uprostřed a nabízí výkon 250 W (48 V), který pomáhá jezdci při šlapání až do rychlosti 25 km/h. Napájen je lithium-iontovým akumulátorem s kapacitou 500 Wh, jenž umožňuje dojezd až 100 kilometrů.

Pohon a konstrukce kola jsou navrženy pro užitečnou hmotnost až 210 kilogramů (včetně jezdce). Vpředu inovativního užitkového vozidla se nachází ložná plocha, k níž lze připevnit přepravní box s objemem nákladového prostoru 0,5 m 3. Inovativní kinematika dvoukolové přední nápravy zaručuje, že náklad bude neustále ve vodorovné poloze, a zajišťuje tak jeho stabilitu při přejíždění nerovností a projíždění zatáček. Systém vyrovnávání náklonu je důležitou inovací v kategorii nákladních jízdních kol.

Jízda bez omezení

Mezi výhody jízdního kola patří to, že může být využito téměř kdekoliv, protože se ho netýká většina dopravních omezení, a jezdec přitom nemusí mít řidičské oprávnění, ani platit pojištění. Výrobu modelu Cargo e-Bike zahájí Volkswagen Užitkové vozy již brzy ve výrobním závodě v Hannoveru.